Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Diskriminering vanligt tror anställda

Risken att diskrimineras både i anställningsprocessen och på jobbet är stor. Det anser åtminstone de tjänstemän som tillfrågats om hur det skulle gå till på deras arbetsplats.
Niklas Hallstedt Publicerad 17 oktober 2017, kl 15:53
Foto: Colourbox
En av fem tjänstemän upplever att de har diskriminerats det senaste året. Foto: Colourbox

Nästan hälften av de privatanställda tjänstemännen tror att föräldraledighet eller någon av diskrimineringsgrunderna skulle leda till att deras företag missgynnar jobbsökande vid likvärdiga meriter, visar en undersökning från Unionen.

Personer med psykisk funktionsnedsättning anses löpa störst risk att diskrimineras. Därefter följer arbetssökande med kläder som kan upplevas ha en religiös koppling eller personer med en fysisk funktionsnedsättning.

Att detta är förbjudet enligt lag är uppenbarligen inte tillräckligt, konstaterar Marina Åman, Unionens andre vice förbundsordförande i ett pressmeddelande.

– Diskriminering sker ofta omedvetet. Därför vill Unionen att alla som deltar i arbetet med rekryteringar erbjuds utbildning i metoder för kompetensbaserad rekrytering fri från diskriminering.

I fjol fick Diskrimineringsombudsmannen, DO, in drygt 130 anmälningar som gäller tjänstetillsättningar och rekryteringar.

Men hur stort problemet verkligen är, är svårt att utläsa av detta. Sannolikt finns det ett mörkertal, det vill säga fall av möjlig diskriminering som inte anmäls. Dessutom visar siffran bara antalet anmälningar, inte fall av faktisk diskriminering, påpekar Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

– Det är ju inte heller ovanligt att det vid en utredning visar sig vara en ord-mot-ordsituation där den som anmält har uppfattat att en avbruten rekrytering är ett missgynnande som har samband med en diskrimineringsgrund, men där arbetsgivaren har andra förklaringar till att rekryteringen avbrutits.

För den som ändå lyckas ta sig igenom nålsögat och få det efterlängtade jobbet är det inte heller så roligt visar det sig. En av fem privatanställda tjänstemän upplever att de har diskriminerats eller trakasserats på jobbet det senaste året, visar undersökningen.

Vanligast är att den upplevda diskrimineringen har samband med kön eller ålder. Kvinnor under 30 eller över 50 är mest utsatta.

Hittills i år har Unionens rådgivning fått in 358 diskrimineringsärenden. Under samma tid har DO fått 1 851 anmälningar.

 

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström