DO prövar ålders- diskriminering

Publicerad 27 november 2008, kl 14:19

Vid årsskiftet införs förbud mot åldersdiskriminering i svensk lag. Men Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, har redan stämt ett företag som sa nej till en 62-årig arbetssökande.

I det fall som det rör sig om sökte den 62-årig kvinnan, ursprungligen från Tjeckien, jobb som bilvårdare. Kvinnan besökte företaget och presenterade sig, men blev aldrig kallad på intervju.

Som skäl för att hon inte fick komma på intervju uppger företaget, First Rent A Car AB, att hennes ansökan inte var komplett, att hon var överkvalificerad och att hon ska ha varit för "pushig" när hon besökte företaget.

DO hävdar att kvinnan har många av de egenskaper som krävdes för jobbet, och att hon därför borde ha fått arbetet eller åtminstone kallats till intervju. DO anser att kvinnan diskriminerats på tre grunder: etnisk bakgrund, kön och ålder.

Bland annat var det enbart sökande med svensk bakgrund som kallades till intervju och urvalet ska ha skett med hänsyn till att arbetet var "tungt och skitigt". Vad gäller den påstådda åldersdiskrimineringen var samtliga som kallades till intervju födda på 1980-talet. "Det är uppenbart att företaget velat anställa en ung person", konstaterar DO.

Än så länge finns dock inte förbud mot åldersdiskriminering i svensk lag. DO hänvisar därför till en dom i EG-domstolen där det slogs fast att förbudet är en allmän rättsprincip. Dessutom skulle förbudet egentligen redan ha införts i Sverige. Enligt DO har ett direktiv som inte införs i tid direkteffekt, det vill säga gäller i en konflikt mellan stat och privatperson. Men genom att förbud mot diskriminering är en allmän rättsprincip kan den, under vissa förutsättningar, gälla även i konflikter mellan privatpersoner och företag.

Karin Lundin, jurist på DO, tror att det är första gången som åldersdiskriminering prövas i svensk domstol. Enligt henne förbättras bevisläget av att det rör sig om flera samtidiga diskrimineringar.

- En äldre invandrarkvinna i Sverige är mer utsatt för diskriminering än exempelvis en yngre invandrarkvinna eller en man. De här faktorerna samverkar.

DO kräver att kvinnan ska få ett skadestånd på 120 000 kronor.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ville inte ta i hand - får rätt i domstol

  Det var diskriminering att avbryta en anställningsintervju då en kvinna inte ville skaka hand med en manlig chef. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom.

 • Läs även...

  Ny lag slår mot ideella föreningar

  I maj nästa år ersätts personuppgiftslagen av en ny dataskyddsförordning, förkortad GDPR. Den berör inte minst medlemsorganisationer som måste se till att uppfylla de nya reglerna för att inte riskera stora böter.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Effekt av kartläggning ifrågasätts

  Lönekartläggningar har små möjligheter att minska oskäliga löneskillnader i mindre företag. Det visar Riksrevisionen i en ny rapport. Unionen anser dock att det är ett effektivt verktyg.

 • Läs även...

  Dubbelt så många mammor går ner i tid

  Fyra av tio kvinnor har gått ner i arbetstid för att ta hand om sina barn men bara knappt hälften så många män har gjort samma sak, det visar Unionens Novus bland privatanställda tjänstemän med barn upp till 11 år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.