Dödsdömd

Publicerad 3 maj 2013, kl 12:50

Norstedt

 1993 greps Damien Echols, Jason Baldwin och Jessie Misskelly för morden på tre åttaåriga pojkar i Arkansas. Damien var skum, klädde sig i helsvart och lyssnade på Metallica, vilket räckte för att bli misstänkt. För Jason räckte det med att vara Damiens vän. Jessie hade en hjärnkapacitet som en tredjeklassare. Han höll gladerligen med polisen när de påstod att han var mördare, trots att han hade ett alibi för kvällen.

Så gick det till när tre tonåringar dömdes till livstids fängelse. En av dem till döden. För två år sedan kom de ut, efter nästan två decenniers kämpade mot rättssystemets byråkrati, illvilliga domare och en stad som redan på förhand dömt dem för morden. Det här är Damien Echolds historia om livet före och i fängelset. Och den långa vägen tillbaka till livet.

Jag kanske är sist i världen att höra talas om den här historien. Men jag tror inte att det spelar någon roll om man känner till den sedan tidigare. Den gör en arg, ledsen och fascinerad. Det enda som fattas är vetskapen om vem som var den riktiga mördaren. Men det får vi troligtvis aldrig veta.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Beredd? Här kommer AI

  De kan redan köra bilar, spåra cancer och slå oss i schack. Men vad händer om datorerna en dag blir så smarta att de tar över världen? Vem vet, vi kanske redan är deras hjälplösa, förslavade offer?

 • Läs även...

  Kabinchef på SAS döms för flygfylla

  En kvinna som var kabinchef under en SAS-flygresa mellan Hongkong och Stockholm har dömts för flygfylleri. Trots att hon hade ansvar för säkerheten ombord anser hovrätten att kvinnan inte ska dömas till fängelse.

 • Läs även...

  Han pratar utbrända personer friska

  Utbrändhet är i grund och botten ingen sjukdom. I stället är det ett uttryck för att vi lever på ett sätt som inte stämmer överens med våra grundläggande behov. Det menar leg psykolog Fredrik Bengtsson, som bland annat jobbar med existentiella samtal för personer med utmattningssyndrom.

 • Läs även...

  Produktionen igång efter dödsolycka

  I maj hände det som inte får hända på tändmedelsfabriken i Gyttorp. En ung man dog i arbetet. Nu är produktionen på Orica igång igen och säkerhetsarbetet är viktigare än någonsin.

 • Läs även...

  Kollega får ny chefredaktör

  Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.