Annons
 • En defibrillator, eller hjärtstartare, testas på Karolinska sjukhusets intensivklinik.. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Dödsfarligt att få lön

Publicerad 1 oktober 2014, kl 13:42

Att få lön kan vara livsfarligt. En ny undersökning visar att antalet dödsfall ökar betydligt på lönedagen. Antalet dödsfall på grund av hjärtproblem ökar med hela 67 procent.

Risken att dö på lönedagen är som högst om du är mellan 18 och 35 år men för alla åldersgrupper finns en förhöjd risk att gå hädan samma dag som lönen dimper ner, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Tjänar du mycket kan du klara dig, det är låginkomsttagare som löper störst risk att trilla av pinn.

Det spelar ingen roll vilken veckodag lönen betalas ut – lika många dog om pengarna kom en tisdag som en fredag. Män och kvinnor påverkas ungefär lika mycket och stroke och hjärtproblem är de vanligaste dödsorsakerna.

- Vi har försökt lägga pussel av den information vi har och varför det främst är unga och låginkomsttagare som drabbas kan vi bara spekulera i, säger Johan Vikström, en av flera rapportförfattare.

Rapportförfattarna har dock uteslutit att dödsfallen skulle ha något att göra med att folk super ihjäl sig på lönedagen utan lutar mer åt att det beror på låginkomsttagare och yngre generellt har en mindre buffert och därför blir mer aktiva när pengarna väl trillar in.

- Du gör en mängd olika saker som du normalt inte gör - är mer ute i trafiken, storhandlar, shoppar - saker som skapar stress som kan trigga underliggande hjärtproblem.

- Vi kan heller inte utesluta att oron över obetalda räkningar som man måste ta tag i på löneutbetalningsdagen kan ha effekt, säger Johan Vikström.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  Så hög sjukfrånvaro är det i ditt län

  Två av fem är sjukskrivna från jobbet på grund av psykisk ohälsa. Av alla län sticker Dalarna ut med högst andel psykiska diagnoser, visar en ny rapport från AFA-försäkring.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.