• En defibrillator, eller hjärtstartare, testas på Karolinska sjukhusets intensivklinik.. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Dödsfarligt att få lön

Publicerad 1 oktober 2014, kl 13:42

Att få lön kan vara livsfarligt. En ny undersökning visar att antalet dödsfall ökar betydligt på lönedagen. Antalet dödsfall på grund av hjärtproblem ökar med hela 67 procent.

Risken att dö på lönedagen är som högst om du är mellan 18 och 35 år men för alla åldersgrupper finns en förhöjd risk att gå hädan samma dag som lönen dimper ner, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Tjänar du mycket kan du klara dig, det är låginkomsttagare som löper störst risk att trilla av pinn.

Det spelar ingen roll vilken veckodag lönen betalas ut – lika många dog om pengarna kom en tisdag som en fredag. Män och kvinnor påverkas ungefär lika mycket och stroke och hjärtproblem är de vanligaste dödsorsakerna.

- Vi har försökt lägga pussel av den information vi har och varför det främst är unga och låginkomsttagare som drabbas kan vi bara spekulera i, säger Johan Vikström, en av flera rapportförfattare.

Rapportförfattarna har dock uteslutit att dödsfallen skulle ha något att göra med att folk super ihjäl sig på lönedagen utan lutar mer åt att det beror på låginkomsttagare och yngre generellt har en mindre buffert och därför blir mer aktiva när pengarna väl trillar in.

- Du gör en mängd olika saker som du normalt inte gör - är mer ute i trafiken, storhandlar, shoppar - saker som skapar stress som kan trigga underliggande hjärtproblem.

- Vi kan heller inte utesluta att oron över obetalda räkningar som man måste ta tag i på löneutbetalningsdagen kan ha effekt, säger Johan Vikström.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Ta tempen på din hälsa!

  Får du ingen hälsokontroll genom din arbetsgivare? Nu kan du själv ordna med en sådan, via din vårdcentral.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.