Annons
 • LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: Per Larsson / TT

Dold kamera på LKAB:s toalett: ”Ett sjukt beteende”

Publicerad 18 november 2019, kl 15:48

En anställd på LKAB i Kiruna har hittat en dold kamera inne på en toalett. ”Det är ett sjukt beteende”, säger Unionens klubbordförande Sakari Alanko. Händelsen har nu polisanmälts.

I onsdags upptäckte en anställd att en dold kamera satts upp inne i en mobil toalett, bajamaja, i en gruva på 1 070 meters djup.

– Den satt så att det gick att se människor halvnakna. Det är ett sjukt beteende. Den som har gjort det har gått över alla gränser. Sådant här får inte förekomma, säger Sakari Alanko.

Hur länge kameran har suttit uppe och vem som har installerat den är inte känt. Om det skulle visa sig vara en anställd kan personen inte räkna med att få behålla jobbet.

– I klartext, om vi kommer på vem som har gjort det här är det i princip omedelbart avsked, så allvarligt är det. Vi försöker att bygga upp en trygg atmosfär att jobba i - man ska känna sig säker på alla sätt. Att vi har individer som utsätter sin kollegor för sådant här är jätteallvarligt och oerhört kränkande, säger Michael Palo, direktör för LKAB:s Division norra, i en skriftlig kommentar till Kollega.

Nu undersöks om det finns fler dolda kameror uppsatta. Händelsen har också polisanmälts.  

– Vi håller på att kolla alla övriga toaletter, det är det första man tänker, kan det finnas fler, säger Michael Palo.

De anställda tycker att det som har hänt är obehagligt.

– Medlemmarna som jag har pratat med tycker att det är hemskt. Nu tittar man ju extra noga om det finns en kamera när man går på toaletten, säger Sakari Alanko.

Han hoppas att den som satte upp kameran snart ska vara gripen.

– Det bästa vore att hitta människan som har gjort det. Annars kan det finnas flera kameror uppsatta om ett tag. Jag tror inte att det här var en engångsföreteelse, säger Sakari Alanko.

Michael Palo betonar samtidigt att dolda kameror inte är något generellt problem på företaget.

– Det är enstaka individer som håller på med sådant här. Det är inte en del av vår kultur.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  5 förtroendevalda om sjuknärvaron på deras jobb

  70 procent av alla sysselsatta går sjuka till jobbet trots att de känner att de borde ha stannat hemma och kurerat sig. Vilket enligt ny forskning kan leda till kraftigt försämrad hälsa och förtidspension. Här berättar fem fackligt förtroendevalda i Unionen om sin egen och kollegornas "sjuknärvaro".

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.