• LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: Per Larsson / TT

Dold kamera på LKAB:s toalett: ”Ett sjukt beteende”

Publicerad 18 november 2019, kl 15:48

En anställd på LKAB i Kiruna har hittat en dold kamera inne på en toalett. ”Det är ett sjukt beteende”, säger Unionens klubbordförande Sakari Alanko. Händelsen har nu polisanmälts.

I onsdags upptäckte en anställd att en dold kamera satts upp inne i en mobil toalett, bajamaja, i en gruva på 1 070 meters djup.

– Den satt så att det gick att se människor halvnakna. Det är ett sjukt beteende. Den som har gjort det har gått över alla gränser. Sådant här får inte förekomma, säger Sakari Alanko.

Hur länge kameran har suttit uppe och vem som har installerat den är inte känt. Om det skulle visa sig vara en anställd kan personen inte räkna med att få behålla jobbet.

– I klartext, om vi kommer på vem som har gjort det här är det i princip omedelbart avsked, så allvarligt är det. Vi försöker att bygga upp en trygg atmosfär att jobba i - man ska känna sig säker på alla sätt. Att vi har individer som utsätter sin kollegor för sådant här är jätteallvarligt och oerhört kränkande, säger Michael Palo, direktör för LKAB:s Division norra, i en skriftlig kommentar till Kollega.

Nu undersöks om det finns fler dolda kameror uppsatta. Händelsen har också polisanmälts.  

– Vi håller på att kolla alla övriga toaletter, det är det första man tänker, kan det finnas fler, säger Michael Palo.

De anställda tycker att det som har hänt är obehagligt.

– Medlemmarna som jag har pratat med tycker att det är hemskt. Nu tittar man ju extra noga om det finns en kamera när man går på toaletten, säger Sakari Alanko.

Han hoppas att den som satte upp kameran snart ska vara gripen.

– Det bästa vore att hitta människan som har gjort det. Annars kan det finnas flera kameror uppsatta om ett tag. Jag tror inte att det här var en engångsföreteelse, säger Sakari Alanko.

Michael Palo betonar samtidigt att dolda kameror inte är något generellt problem på företaget.

– Det är enstaka individer som håller på med sådant här. Det är inte en del av vår kultur.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Sexköpet raderade ut varumärket Paolos

  Paolo Robertos sexköp fick enorma konsekvenser för de anställda på Evanoff group. När varumärket Paolos raderades ut över en natt fick allt arbete inriktas på att hantera krisen. I dag, fem veckor senare, är deras arbetsmiljö fortfarande påverkad av det som hände.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.