Annons
Annons
 • På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

Drabbade på Ikea ändå nöjda med avgångspaket

Publicerad 28 augusti 2018, kl 13:56

Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige, främst i Malmö och Helsingborg.
– Visst har det lett till kritik. Men många har också gett oss beröm för de paket som vi har förhandlat fram, säger Susanne Håkansson, ordförande på Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea.

I maj gick Ikea ut med ett allmänt erbjudande ut till samtliga anställda på Inter Ikea System, som förvaltar bolagets varumärke, om att man frivilligt kunde lämna sin post för att en varselsituation skulle kunna undvikas.

På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

– Om det betyder att vi slipper ett varsel är ännu oklart. Ikeas egen uppskattning var att 100 skulle tacka ja till erbjudandet, säger Susanne Håkansson.

Erbjudandet innebär att alla som går frivilligt får 8 till 24 månadslöner, beroende på ålder och hur många år man har jobbat i företaget.

– Det är faktiskt ett väldigt bra erbjudande. Annars är det så att om du exempelvis har jobbat i fyra år på Ikea och blir uppsagd på grund av arbetsbrist så har du tre månaders uppsägningstid. Nu får alltså ingen mindre än åtta månadslöner, säger Susanne Håkansson.

Alla får också hjälp av TRR, Trygghetsrådet, att hitta en ny sysselsättning.

– Men vi har också fått till mycket annat som är väldigt bra i paketet, som vi faktiskt också fått mycket beröm för av de medlemmar jag pratat med. De tycker att vi har fått till ett juste paket för att man ska hitta nästa jobb.

– En sak som många tycker är bra är exempelvis att alla får betald ledighet liksom en del av resekostnaderna för att gå på en anställningsintervju i Europa. Vilket ju kan betyda extra mycket om du exempelvis söker ett jobb i Spanien.

Samma paket får också de hundratal anställda i Malmö som blivit varslade om uppsägning. De jobbar i olika bolag som arbetar med Ikeas kringfunktioner runt försäljningen, som försäljning, logistik och lager.
– Där vet vi ännu inte hur många som eventuellt kan stanna kvar i bolaget, med nya arbetsuppgifter, säger Susanne Håkansson.

Men det är klart att hon också har fått negativa reaktioner.

– Det har exempelvis handlat om att man tycker att det går för fort, om att man har fått dålig information, att man inte vet vad man ska välja och så vidare. Naturligtvis blir alla vilsna i den här situationen.

Men att de senaste neddragningarna skulle kunna vara en anledning till oro för fler anställda inom Ikea, tror hon inte.

– Ikea har ju tidigare lagt stora varsel. Och visst är det tråkigt när det händer. Men samtidigt är förändringar nödvändiga för att vi ska kunna vara innovativa, möta kundernas behov och växa i framtiden, säger Susanne Håkansson.

– Det är också ett tecken på att det är ett friskt och ansvarstagande bolag, att man gör förändringar när kostnaderna sticker i väg i högre fart än intäkterna. Så någon oro behöver inte gemene man känna. Bolaget är solitt och står kvar.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: HR - sitt inte still i båten!

  Ökad personalomsättning och högre sjuktal under pandemin kostar stora pengar. Bara kostnaden för när en anställd byter jobb ligger på nästan 550 000 kronor. Därför måste företagen arbeta mer strategiskt, skriver HR-konsulten Sladjana Grbic.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

  I coronans och varslens spår har anställda strömmat till landets a-kassor. För att ha rätt till ersättning finns dock en del krav.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Facket kritiskt till Volvos varsel

  Om en månad kommer vårens varsel på Volvo Cars att verkställas. Den bakomliggande orsaken är nya kompetensbehov. Ett misslyckande, anser Unionenklubben enligt vilken företaget borde ha satsat mer på kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.