• På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

Drabbade på Ikea ändå nöjda med avgångspaket

Publicerad 28 augusti 2018, kl 13:56

Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige, främst i Malmö och Helsingborg.
– Visst har det lett till kritik. Men många har också gett oss beröm för de paket som vi har förhandlat fram, säger Susanne Håkansson, ordförande på Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea.

I maj gick Ikea ut med ett allmänt erbjudande ut till samtliga anställda på Inter Ikea System, som förvaltar bolagets varumärke, om att man frivilligt kunde lämna sin post för att en varselsituation skulle kunna undvikas.

På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

– Om det betyder att vi slipper ett varsel är ännu oklart. Ikeas egen uppskattning var att 100 skulle tacka ja till erbjudandet, säger Susanne Håkansson.

Erbjudandet innebär att alla som går frivilligt får 8 till 24 månadslöner, beroende på ålder och hur många år man har jobbat i företaget.

– Det är faktiskt ett väldigt bra erbjudande. Annars är det så att om du exempelvis har jobbat i fyra år på Ikea och blir uppsagd på grund av arbetsbrist så har du tre månaders uppsägningstid. Nu får alltså ingen mindre än åtta månadslöner, säger Susanne Håkansson.

Alla får också hjälp av TRR, Trygghetsrådet, att hitta en ny sysselsättning.

– Men vi har också fått till mycket annat som är väldigt bra i paketet, som vi faktiskt också fått mycket beröm för av de medlemmar jag pratat med. De tycker att vi har fått till ett juste paket för att man ska hitta nästa jobb.

– En sak som många tycker är bra är exempelvis att alla får betald ledighet liksom en del av resekostnaderna för att gå på en anställningsintervju i Europa. Vilket ju kan betyda extra mycket om du exempelvis söker ett jobb i Spanien.

Samma paket får också de hundratal anställda i Malmö som blivit varslade om uppsägning. De jobbar i olika bolag som arbetar med Ikeas kringfunktioner runt försäljningen, som försäljning, logistik och lager.
– Där vet vi ännu inte hur många som eventuellt kan stanna kvar i bolaget, med nya arbetsuppgifter, säger Susanne Håkansson.

Men det är klart att hon också har fått negativa reaktioner.

– Det har exempelvis handlat om att man tycker att det går för fort, om att man har fått dålig information, att man inte vet vad man ska välja och så vidare. Naturligtvis blir alla vilsna i den här situationen.

Men att de senaste neddragningarna skulle kunna vara en anledning till oro för fler anställda inom Ikea, tror hon inte.

– Ikea har ju tidigare lagt stora varsel. Och visst är det tråkigt när det händer. Men samtidigt är förändringar nödvändiga för att vi ska kunna vara innovativa, möta kundernas behov och växa i framtiden, säger Susanne Håkansson.

– Det är också ett tecken på att det är ett friskt och ansvarstagande bolag, att man gör förändringar när kostnaderna sticker i väg i högre fart än intäkterna. Så någon oro behöver inte gemene man känna. Bolaget är solitt och står kvar.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.