Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Drabbade på Ikea ändå nöjda med avgångspaket

Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige, främst i Malmö och Helsingborg.
– Visst har det lett till kritik. Men många har också gett oss beröm för de paket som vi har förhandlat fram, säger Susanne Håkansson, ordförande på Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea.
Anita Täpp Publicerad 28 augusti 2018, kl 13:56
På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

I maj gick Ikea ut med ett allmänt erbjudande ut till samtliga anställda på Inter Ikea System, som förvaltar bolagets varumärke, om att man frivilligt kunde lämna sin post för att en varselsituation skulle kunna undvikas.

På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

– Om det betyder att vi slipper ett varsel är ännu oklart. Ikeas egen uppskattning var att 100 skulle tacka ja till erbjudandet, säger Susanne Håkansson.

Erbjudandet innebär att alla som går frivilligt får 8 till 24 månadslöner, beroende på ålder och hur många år man har jobbat i företaget.

– Det är faktiskt ett väldigt bra erbjudande. Annars är det så att om du exempelvis har jobbat i fyra år på Ikea och blir uppsagd på grund av arbetsbrist så har du tre månaders uppsägningstid. Nu får alltså ingen mindre än åtta månadslöner, säger Susanne Håkansson.

Alla får också hjälp av TRR, Trygghetsrådet, att hitta en ny sysselsättning.

– Men vi har också fått till mycket annat som är väldigt bra i paketet, som vi faktiskt också fått mycket beröm för av de medlemmar jag pratat med. De tycker att vi har fått till ett juste paket för att man ska hitta nästa jobb.

– En sak som många tycker är bra är exempelvis att alla får betald ledighet liksom en del av resekostnaderna för att gå på en anställningsintervju i Europa. Vilket ju kan betyda extra mycket om du exempelvis söker ett jobb i Spanien.

Samma paket får också de hundratal anställda i Malmö som blivit varslade om uppsägning. De jobbar i olika bolag som arbetar med Ikeas kringfunktioner runt försäljningen, som försäljning, logistik och lager.
– Där vet vi ännu inte hur många som eventuellt kan stanna kvar i bolaget, med nya arbetsuppgifter, säger Susanne Håkansson.

Men det är klart att hon också har fått negativa reaktioner.

– Det har exempelvis handlat om att man tycker att det går för fort, om att man har fått dålig information, att man inte vet vad man ska välja och så vidare. Naturligtvis blir alla vilsna i den här situationen.

Men att de senaste neddragningarna skulle kunna vara en anledning till oro för fler anställda inom Ikea, tror hon inte.

– Ikea har ju tidigare lagt stora varsel. Och visst är det tråkigt när det händer. Men samtidigt är förändringar nödvändiga för att vi ska kunna vara innovativa, möta kundernas behov och växa i framtiden, säger Susanne Håkansson.

– Det är också ett tecken på att det är ett friskt och ansvarstagande bolag, att man gör förändringar när kostnaderna sticker i väg i högre fart än intäkterna. Så någon oro behöver inte gemene man känna. Bolaget är solitt och står kvar.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.