Annons
Annons
 • På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

Drabbade på Ikea ändå nöjda med avgångspaket

Publicerad 28 augusti 2018, kl 13:56

Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige, främst i Malmö och Helsingborg.
– Visst har det lett till kritik. Men många har också gett oss beröm för de paket som vi har förhandlat fram, säger Susanne Håkansson, ordförande på Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea.

I maj gick Ikea ut med ett allmänt erbjudande ut till samtliga anställda på Inter Ikea System, som förvaltar bolagets varumärke, om att man frivilligt kunde lämna sin post för att en varselsituation skulle kunna undvikas.

På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

– Om det betyder att vi slipper ett varsel är ännu oklart. Ikeas egen uppskattning var att 100 skulle tacka ja till erbjudandet, säger Susanne Håkansson.

Erbjudandet innebär att alla som går frivilligt får 8 till 24 månadslöner, beroende på ålder och hur många år man har jobbat i företaget.

– Det är faktiskt ett väldigt bra erbjudande. Annars är det så att om du exempelvis har jobbat i fyra år på Ikea och blir uppsagd på grund av arbetsbrist så har du tre månaders uppsägningstid. Nu får alltså ingen mindre än åtta månadslöner, säger Susanne Håkansson.

Alla får också hjälp av TRR, Trygghetsrådet, att hitta en ny sysselsättning.

– Men vi har också fått till mycket annat som är väldigt bra i paketet, som vi faktiskt också fått mycket beröm för av de medlemmar jag pratat med. De tycker att vi har fått till ett juste paket för att man ska hitta nästa jobb.

– En sak som många tycker är bra är exempelvis att alla får betald ledighet liksom en del av resekostnaderna för att gå på en anställningsintervju i Europa. Vilket ju kan betyda extra mycket om du exempelvis söker ett jobb i Spanien.

Samma paket får också de hundratal anställda i Malmö som blivit varslade om uppsägning. De jobbar i olika bolag som arbetar med Ikeas kringfunktioner runt försäljningen, som försäljning, logistik och lager.
– Där vet vi ännu inte hur många som eventuellt kan stanna kvar i bolaget, med nya arbetsuppgifter, säger Susanne Håkansson.

Men det är klart att hon också har fått negativa reaktioner.

– Det har exempelvis handlat om att man tycker att det går för fort, om att man har fått dålig information, att man inte vet vad man ska välja och så vidare. Naturligtvis blir alla vilsna i den här situationen.

Men att de senaste neddragningarna skulle kunna vara en anledning till oro för fler anställda inom Ikea, tror hon inte.

– Ikea har ju tidigare lagt stora varsel. Och visst är det tråkigt när det händer. Men samtidigt är förändringar nödvändiga för att vi ska kunna vara innovativa, möta kundernas behov och växa i framtiden, säger Susanne Håkansson.

– Det är också ett tecken på att det är ett friskt och ansvarstagande bolag, att man gör förändringar när kostnaderna sticker i väg i högre fart än intäkterna. Så någon oro behöver inte gemene man känna. Bolaget är solitt och står kvar.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Omställning fortfarande huvudfråga för PTK

  Svenskt Näringsliv förhandlar med LO om tryggare jobb. Från PTK följer man diskussionerna med intresse, men ännu finns inget beslut om att återigen ta upp förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
  – Det är en oerhört viktigt fråga, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

 • Läs även...

  Coronaviruset kan leda till varsel

  Underleverantörer till fordonsindustrin kan komma att varsla personal i Sverige på grund av coronaviruset i Kina. Orsaken är att många kinesiska fabriker står stilla.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Metso lägger ned i Ersmark

  Industrikoncernen Metso avslutar sin produktion i Ersmark, norr om Skellefteå. Unionenklubben är besvikna över företagets beslut.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.