Annons
Annons

Du måste brinna

Publicerad 22 oktober 2012, kl 10:04 Uppdaterad 22 oktober 2012, kl 10:10

Att hitta ett jobb i dag är inte det lättaste. Även om du har kompetens, en tydlig mening och inriktning med ditt arbetsliv så räcker inte det. Nej, för att du ska väcka en arbetsgivares intresse så måste du "brinna" för din uppgift. Hallå! Är det bara jag som kommer att tänka på utbrändhet?

Vad hände med uttryck som "du måste tycka om" eller "du trivs med att"? Det räcker inte att ha ett intresse för ett visst ämne eller arbetsområde utan du måste alltså brinna eller ha en "passion" för att fylla den lucka som arbetsgivaren vill tillsätta. Låt mig ta några exempel;
Ett auktoriserat bemanningsföretag söker en jobbcoach. I arbetsbeskrivningen kan man bland annat läsa: "Vi söker dig som brinner för att coacha andra och se människor utvecklas."  

Ett konsultbolag inom it och management söker en "Testledare som brinner för test..." Högpresterande människor som brinner kan ju som bekant lätt bränna ut sig. Ändå tycker konsultföretaget att det är viktigt med "långsiktigt partnerskap" för att "förbättra kundernas verksamhet".  Jag undrar: hur länge kan man brinna?

Det verkar över huvud taget vara ett företag som söker eldig personal. Kanske du blir betuttad av att de söker en "utvecklare som brinner för agile utveckling"? Har du någonsin träffat en annan människa som har sagt; "Hej, jag heter Erik och jag brinner för agile utveckling"? Finns det över huvud taget en sådan person? Är det seriöst att slentrianmässigt använda sig av brinnande människor i arbetsbeskrivningarna?

Ett annat företag söker managementkonsulter som "brinner för att skapa värde med hjälp av IT". Vad betyder det? Vet de ens själva? Andra företag söker "Telefonsäljare som brinner för unga", "Javautvecklare som brinner för framtidens teknik", "Ekonomiansvarig som brinner för siffror", personer som "brinner  för det danska språket", ja till och med en frisör förväntas i dag brinna för administration.

Självfallet vill alla organisationer ha engagerade medarbetare med driv och framåtanda, men har det inte gått för långt när alla måste brinna? Hur många saker kan man brinna för, eller ha passion för, innan det blir löjligt? Jag brinner för min familj eller relation skulle man ju vilja höra oftare än att man brinner för agile utveckling.

Om du ska köra bil från Malmö till Stockholm kan du inte köra med gaspedalen tryckt till botten hela tiden. Vid en snabb omkörning går det bra, men släpper du inte efter så blir du antingen av med körkortet eller så skär motorn. Det viktiga är att du har balans och omdöme i din körning. Likaså behövs dessa egenskaper i ditt yrkesliv. Arbetsgivare bör tänka efter en gång extra innan de bara kastar ur sig en floskel om passion eller eldsvåda. Det är faktiskt ett ansvar de har.

Så nästa gång du får frågan "Vad brinner du för?" eller "Vilken är din passion?", fundera då på om det verkligen är administration eller agile utveckling. Eller så kanske du svarar "Jag tycker om många saker i livet men särskilt..." så slipper du elda på det orimliga att brinna för agile utveckling.

Om du hittar en rimlig balans mellan familj, relationer, hobbyer  och arbete är chansen stor att du uppfattas som en stark, driven och balanserad människa.

Daniel Ring, frilansskribent
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.