Dubbelanslutning upphör

Publicerad 18 mars 2013, kl 14:59

UPPDATERAD. Det går inte längre att vara dubbelansluten i Unionen och ett annat Sacoförbund. Akademikerna har utan förvarning sagt upp avtalet och instruerar i ett e-postutskick sina medlemmar hur man går ur Unionen. Nu väntar en dragkamp om tusentals akademiker.

I måndags morse, helt utan förvarning, fick Unionen ett brev från Sacoförbunden där man sade upp samtliga dubbelanslutningsavtal. Det innebär att 3 300 medlemmar senast den 30 juni är tvungna att välja om de ska vara kvar i Unionen eller i Sacoförbundet.

Samtidigt skickade de olika Sacoförbunden ut e-post till sina medlemmar med instruktioner om hur man lämnar Unionen.

Unionen och Saco har diskuterat dubbelanslutningens framtid vid ett par möten under 2012. I en intervju i Kollega i februari sa Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård att han hoppades att processen skulle ske gemensamt och lugnt så att inte någon medlem riskerade lämnas vind för våg:
- Det vore märkligt om vi skulle stå och slita i medlemmarna från två håll, här måste den enskilde få tänka igenom sitt val och själv avgöra vilket förbund man vill tillhöra. Det är viktigt att förbunden genomför det här tillsammans, sa Leif Nicklagård till Kollega.

Med anledning av de tidigare samtalen parterna emellan kom måndagens plötsliga uppsägningsbrev som en total överraskning för Unionen.
- Vi hade hoppats göra det här i en mer ordnad form än på det här sättet. Hur de gör får stå för dem, säger Fredrik Nilsson, chef för Unionens enhet för marknad och medlemsutveckling.

Nu inleds i stället en dragkamp om de dubbelanslutna akademikerna. Unionen kommer att kontakta samtliga berörda medlemmar och bland annat erbjuda gratis medlemskap under sex månader för dem som väljer Unionen.
- Vi har en hyfsat god beredskap för att hantera det här så vi kommer självklart göra insatser för att informera medlemmarna om vilka val man har och varför vi tycker Unionen är bättre, säger han.

Orsaken till uppsägningen är enligt Sacoförbunden att dubbelanslutningen varit till nackdel för medlemmarna. I ett öppet brev konstaterar förbunden att de och Unionen står för olika grundläggande värderingar och syn på medlemmarna och deras kompetens. "När medlemmarna har stått med en fot i varje läger har det försvårat för förbunden att få genomslag för sina krav, inte minst på arbetsplatserna", skriver man.

Orsaken till uppsägningen är enligt Sacoförbunden att dubbelanslutningen varit till nackdel för medlemmarna och att lösningen varit gammalmodig.
- Vi har känt att tiden var mogen i flera år. Flera av de här avtalen är tecknade i början på 70-talet och det har hänt en del sedan dess, säger Ramón Sanchez-Lövy på fackförbundet Naturvetarna.

- Vi påbörjade en diskussion med Unionen redan 2010 och sen hände inte så mycket. Vi förnyade diskussionerna under förra året och var överens om att en avveckling inte var av ondo, men vi kunde inte enas om tidsschemat. Unionen ville avveckla det med ett förbund i taget under en ganska lång period och vi tycker inte att det är acceptabelt. Vi ville ha ett avslut vid en bestämd tidpunkt.

Sacoförbunden anser vidare att de och Unionen står för olika grundläggande värderingar och syn på medlemmarna och deras kompetens. Man konstaterar att båda parter har varit otydliga med vad dubbelorganiseringen innebär för den enskilde medlemmen, att man till exempel bara kan vara med i en av organisationerna lokalt.
- När medlemmarna har stått med en fot i varje läger har det försvårat för förbunden att få genomslag för sina krav, inte minst på arbetsplatserna, säger Ramón Sanchez-Lövy.

Att förbunden nu kommer att tampas om medlemmarna är ingen större dramatik, enligt Ramón Sanchez-Lövy.
- Må bästa man vinna. Tycker medlemmen att Unionen är det bästa alternativet då ska man vara medlem där och tvärtom. Skulle man ångra sig är det inget problem, man kan inte tvinga någon att vara medlem. Det här berör enbart medlemskapet, vi vill poängtera att det inte har någon inverkan på den fackliga samverkan, varken centralt eller lokalt.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  Förändringar väntar på pressat SAS

  650 miljoner kronor. Så mycket kostade pilotstrejken SAS enligt den kvartalsrapport som presenterades i dag. Totalt gick flygbolaget back med 1,2 miljarder det andra kvartalet, vilket enligt SAS-chefen kommer leda till förändringar i verksamheten.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Utländsk utbildning översätts i ny tjänst

  Nu lanserar Universitets- och högskolerådet (UHR) en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, för att den med utländsk examen lättare ska få jobb. Unionen välkomnar initiativet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.