Annons

Duktiga flickor blir sällan chefer

Publicerad 24 september 2010, kl 10:45

De "duktiga flickorna" finns säkert på din arbetsplats. Du kanske är en av dem förresten. Presterar till max och är bäst i klassen. Och ofta den som jobbar i det tysta.
Att vara en "duktig tjej" är inget man skryter med, det är ett syndrom som ska botas. Resursslöseri anser personalvetaren Tove Rundström. Ta vara på deras ambitioner och se till att tjejerna siktar högt på karriärstegen.

Tove är själv är en högpresterande tjej. Hon har alltid haft bra betyg, sa aldrig nej till extrajobb samtidigt som hon slet med studierna. Det har lönat sig, hon har gått raka vägen från Uppsala universitet och personalvetarprogrammet till ett jobb inom försvarsmakten. Men hon minns också stressen när hon började plugga, hur hon plötsligt hamnade bland andra superbegåvade tjejer. Samtidigt växte irritationen. Varför är det så dåligt att vara en duktig flicka? Hur kommer det sig att tjejers överlägsenhet i skolan inte speglas i arbetslivet?

- Jag irriterade mig på att tjejerna som är så framgångsrika i skolan inte når chefspositioner i arbetslivet. Så valet av D-uppsats var ganska självklart, det var ett ämne som berörde mig, säger Tove.

D-uppsatsen bygger på intervjuer med fem kvinnor i trettioårsåldern. Samtliga har deltagit i ett talangutvecklingsprogram som deras arbetsgivare bekostat. De definierar sig som "duktiga flickor" men med en viss distans.

- Någon sa att det är smutskastning, "jag tar illa upp och det är inget jag vill att någon ska säga till mig". En annan ville bredda definitionen. Hon ansåg att man kan vara en tjej med högra krav och ändå nå framgångar.

Toves teoretiska utgångspunkt är att vi förstår verkligheten genom språket. Därför tror hon att många framgångsrika kvinnor tackar nej till chefspositioner. Chefsrollen beskrivs på ett främmande sätt och är inte något de kan identifiera sig med.

- En chef ska ha en visionär förmåga och inte ägna sig så mycket åt detaljer. En duktig flicka är fokuserad på att göra ett bra jobb, är mån om att leva upp till allas förväntningar och räcka till. En chef är mer sin egen och det blir en svår kombination.

I skolan uppmuntras duktiga flickor att vara noggranna och peta med detaljer, i arbetslivet belönas andra egenskaper tycker Tove.

- Då blir det viktigare att kunna delegera och prioritera. Därför tror jag killar får det lättare. De kan släppa ifrån sig halvdana mejl med stavfel. Duktiga tjejer ska göra allt perfekt.

Det finns många begåvade tjejer som är chefsämnen men som aldrig kommer så långt. Det är resursslöseri anser Tove.

- Det är inte individens problem att det finns människor som jobbar i det tysta och inte får komma till sin rätt. Det är samhällets och arbetsgivarens problem.

Duktighet lönar sig trots allt, tjejerna presterar och en del kommer långt i karriären. Men det finns baksidor, som när prestationskraven går för långt och leder till utmattningssymptom. Duktiga flickor är ofta kravtyngda på många områden och rädda för att misslyckas. Kan en klok arbetsgivare lotsa och coacha dessa tjejer, har man arbetskraft guld värd.

- Ta vara på dessa medarbetare, hjälp dem att prioritera. Det är okej att misslyckas. Beröm, bekräfta och belöna de duktiga flickorna. Vi är ju faktiskt skitbra i skolan, varför skulle vi inte vara bäst i arbetslivet?

Fakta

"En omöjlig kombination? En diskurspsykologisk analys av unga kvinnors konstruktion av positionerna Duktig flicka och chef" har blivit nominerad till Juseks pris Sveriges bästa personalvetaruppsats.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]

Kommentarer

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-10-15. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

  Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

 • Läs även...

  Extrema löneskillnader i fotbollen

  Spelplanen är lika stor, matcherna lika långa och bollen ser likadan ut. Men löneskillnaderna mellan spelarna i dam- och herrallsvenskan är markanta. De kvinnliga SM-vinnarna 2017 tjänade bara en femtedel av vad de manliga gjorde.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på avtal för damerna

  Unionen vill teckna kollektivavtal för kvinnliga fotbollsspelare och diskussioner pågår.

 • Läs även...

  Kvinnor rankas som bättre chefer

  Kvinnor överträffar män i flertalet önskade ledaregenskaper, visar en ny amerikansk studie. Manliga chefer är egentligen bara bättre på två saker: teknisk eller professionell expertis och att utveckla strategiska perspektiv.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.