Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dyrare a-kassa orsakar medlemsflykt från Sif

Över 2 500 medlemmar begärde utträde ur Sif i januari. Det är en mycket högre siffra än normalt. Orsaken är sannolikt den höjda avgiften till a-kassan. Alla dessa medlemmar kommer att kontaktas.<br />
Publicerad 1 februari 2007, kl 12:00
- Jag är inte förvånad över siffran. Det rör sig om cirka en procent av våra medlemmar. Men vi tar självklart uppgifterna på stort allvar, säger Sifs kanslichef Mats Ekeroth.
Förbundet har inte höjt fackavgiften. Ändå är det medlemskapet i just facket som somliga överger, när de upptäcker att a-kasseavgiften höjts från årsskiftet. Medlemmar i Sifs a-kassa betalar nu 331 mot tidigare 90 kr per månad.
Närmare 800 av de 2 500 som begärt utträde ur Sif skulle ha gjort det ändå. De har till exempel bytt jobb och därmed fått en ny facklig tillhörighet. Majoriteten av utträdena kan dock ha kopplingar till a-kasseavgiften.
- Därför kommer nu alla att ringas upp så vi får veta anledningen och försöka övertala så många som möjligt att stanna kvar, säger Mats Ekeroth.
Först efter tre månader vet man med säkerhet hur många som faktiskt lämnar förbundet. Så lång är uppsägningstiden. Efter personliga kontakter brukar en hel del välja att kvarstå som medlemmar. I vanliga fall fullföljer 500-600 sifare per månad sina utträden. Till den siffran kommer alla som lämnar på grund av pensionering. Skillnaden mellan alla nya medlemmar i januari och dem som verkställt sitt utträde är minus 600.
- Vår inkomstförsäkring är ett viktigt argument när vi pratar för fortsatt medlemskap i Sif. Och för stora grupper innebär ändå regeringens jobbavdrag att de får en förstärkning av den disponibla inkomsten - trots avgiftshöjningen till a-kassan, påminner Ekeroth.
De flesta som begärt utträde är yrkesverksamma. Bara ett par hundra tillhör gruppen arbetslösa, föräldralediga eller sjukskrivna. Ett hundratal är chefer. Det stora flertalet vill stanna kvar i a-kassan.
Mats Ekeroth vill inte spekulera i om det blir svårare att hejda det här medlemstappet än den mer strukturella medlemsminskning som Sif haft de senaste åren. Han vill inte heller uttala sig i frågan om tappet kommer att fortsätta de närmaste månaderna.
Kanslichefen är mycket nöjd med den förstärkning av telefonservicen som Sifs anställda genomfört i januari. I samband med lönebesked och a-kasseaviseringar har antalet inkomna telefonsamtal fördubblats och e-posttrafiken ökat ännu mer.
- Vi har klarat anstormningen utan klagomål och i går beslöt vi att dra ner på extrabemanningen vid telefonerna.
Avhopp har även skett i andra fackförbund. Sifs blivande partner HTF har under januari registrerat 1 773 utträden, även det cirka en procent av medlemmarna. Byggnadsarbetareförbundet redovisar 679 begärda utträden, men då är alla avdelningars siffror ännu inte inrapporterade.

BJÖRN ÖIJER
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.