• Foto: John Raoux/TT

Efter jobbintervjun - så gör du

Publicerad 14 augusti 2014, kl 10:34

Du har skrivit en förträfflig jobbansökan, briljerat under intervjun och så blir det bara tyst. Under den där hemska tortyrliknande tiden innan du får besked ska du dock inte nöja dig med att sitta och gnaga på nagelbanden i nervositet. Det finns bättre saker att ägna sig åt.

1. Förebygg ångesten. Oftast är inga nyheter goda nyheter. Fast det finns dessvärre också en och annan arbetsgivare som helt enkelt glömmer bort att meddela jobbsökande att jobbet redan är tillsatt. För att mildra den borrande oron i väntan på beskedet kan du redan under intervjun, eller i slutet av den, ta reda på ungefär hur processen kommer att gå till och hur lång tid det kan tänkas ta innan du får något slags besked.

2. Följ upp. Ett telefonsamtal i efterhand till dem som intervjuade dig kan ses som ett tecken på att du är ivrig och intresserad. Det kan dessvärre också tolkas som att du är desperat och efterhängsen. Ett kort och klatschigt mejl däremot, där du tackar för en trevlig intervju, kan fungera som en påminnelse om vilken tillgång du skulle kunna vara för företaget.

3. Underrätta referenterna. Har du inte kontaktat dem du uppgivit som referenter tidigare är det hög tid att göra det efter intervjun. Du vill inte att de ska bli tagna på sängen – de kanske inte ens kommer ihåg vem du är och det kan se lite illa ut när din presumtiva arbetsgivare ringer.  Även om de minns dig kan de säkerligen behöva förbereda sig lite på vad de ska säga.

4. Fortsätt söka jobb. Hur bra intervjun än gick är jobbet inte ditt förrän du skrivit på kontraktet (och kanske inte ens förrän provanställningen upphört). Så fortsätt leta och aktivt söka andra jobb – det är aldrig fel att helgardera sig. Skulle du hamna i den lyckliga sitsen att du kan välja och vraka bland jobberbjudandena har du ett jäkligt bra förhandlingsläge.

5. Var en värdig förlorare. Även om du anser att arbetsgivaren begått världens misstag som föredrar en inkompetent smilfink med fejkmeriter i stället för dig, så håll god min. Man vet aldrig – den inkompetenta smilfinken gör sig förmodligen omöjlig eller så uppstår en ny vakans.  Då kommer en klok arbetsgivare att minnas din stoiska och tappra inställning och plocka fram ditt cv ur sina gömmor.

6. Extratips. Känner du att det är läge – försök lura ut vad som gjorde att du inte fick jobbet. Men fråga ödmjukt och utan anklagelse. Är det en ärlig och kunnig rekryterare kan svaret vara värdefullt och ge dig möjlighet att slippa göra om samma misstag nästa gång du går på anställningsintervju.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Jenny såg till att fyra visstidare fick fasta jobb

  ”Har man verkligen rätt att säga upp mig?” undrade en visstidsanställd medlem i ett mejl till fackklubben på Fiskarhedenvillan.
  Sedan klubbens sekreterare Jenny Ekeblad tagit tag i frågan fick snart fyra visstidsanställda fast jobb på företaget

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  280 berörs när Transcom lämnar Umeå

  Transcom i Umeå flyttar till Eskilstuna och runt 280 anställda och konsulter berörs. Unionenklubben anser att underlaget är otillräckligt att ta ställning till och har nu kallat in en löntagarkonsult för att se över beslutet.

 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

 • Läs även...

  Arbetslösa kan få studier betalda

  Två års betalda studier kan bli verklighet för uppsagda tjänstemän. Dessutom kan företagens avgift till TRR Trygghetsrådet slopas. Anledningen är TRR:s miljardöverskott.

 • Läs även...

  Unga vuxna lockas till arbete

  De som varken arbetar eller studerar, men gärna spelar datorspel, är målgruppen för ett nytt projekt vid högskolan i Skövde. Genom att utnyttja samma mekanismer som när man gör spel, ska ungdomarna lockas till studier och jobb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.