Annons
Annons
 • Electrolux avskedade 99 anställda efter att de protesterat mot otillräckligt skydd mot corona på fabriken i mexikanska Juaréz. Foto: J.R. Hernandez / AP Photo / TT

Electrolux erkänner misstag vid protester i Mexiko

Publicerad 27 november 2020, kl 08:01

Electrolux i Juarez begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder mot corona på arbetsplatsen. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

I april protesterade ett antal anställda på Electrolux kylskåpsfabrik i Juarez, Mexiko, mot att fabriken inte stängdes ner, trots ett påbud att all icke nödvändig produktion skulle pausas på grund av coronapandemin.

Läs mer: Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

Privatperson engagerade sig

Av de 125 anställda som deltog i protesterna fick 99 sluta för att de inte lydde uppmaningen att återvända till jobbet.

– De kallades in till personalchefen och ställdes inför ett ultimatum: Skriv under att ni slutar frivilligt eller gå härifrån bara. De flesta skrev under, eftersom de vet att rättsprocesser kan ta åratal, men ett trettiotal vägrade, berättar Tony Karlsson, en privatperson som fick upp ögonen för fallet i en spansk tidning och tog kontakt med anställda på fabriken i Juarez.

– Själva avskedandet skedde tydligen på ett väldigt bryskt och oförskämt sätt, det har jag fått många vittnesmål om.

Stöd av facket i Sverige

När Unionenklubben på Electrolux i Sverige fick reda på vad som hänt agerade den snabbt och krävde en utredning. Den utredningen är nu klar, även om klubben ännu inte har sett den i sin helhet. Däremot har företaget skickat ut en kortare sammanfattning där man bland annat erkänner att händelserna i fabriken eskalerade på ett olyckligt sätt och att uppsägningarna inte var förenliga med företagets riktlinjer.

– Det är tydligt att det begåtts ett misstag och att man har för avsikt att rätta till det på individuell basis. Jag är nöjd med utredningen även om jag inte sett några detaljer än, säger Peter Ferm, ordförande i Unionens riksklubb på Electrolux.

Tony Karlsson, som samarbetat både med Unionenklubben och Unionen centralt i frågan, är lite mer avvaktande till beskeden från företaget:

– Jag ser det som en öppning för att skipa rättvisa för de sparkade arbetarna. Det pratas om kompensation, men det återstår att se vad som faktiskt erbjuds.


Tony Karlsson delar ut flygblad utanför Electrolux butik i centrala Stockholm. Foto: Jan Strannerud

Han menar att Electrolux i Juarez fortfarande bryter mot restriktioner och att myndigheterna ser mellan fingrarna på detta. Han har också en klar bild av att företaget försöker förhindra facklig organisering.

– De anställda är rädda för att organisera sig. De fruktar att de ska bli bestraffade och de som varit fackligt aktiva får inte jobb där. Det är mycket som behöver förändras från grunden på fabriken i Juarez, säger Tony Karlsson.

Svårt med facklig organisering i Mexiko

Peter Ferm menar dock är att det är svårt att visa på eller bevisa att företaget ska ha motarbetat eller förbjudit lokala fack. Att det inte finns någon klubb på fabriken beror snarare på svårigheter att organisera sig i Mexiko.

– Det är alltid bättre om det finns en lokal klubb att förhandla med. Vi har en väldigt strikt code of conduct, men det har saknats tydliga riktlinjer för hur man handskas med den här typen av spontana protester där det inte finns någon ledare att vända sig till.

Coronasituationen i Juarez är åter mycket allvarlig. Såväl den reguljära sjukvården som företagshälsovården är hårt ansatt, enligt Peter Ferm.

– Den här gången är företaget bättre förberett på att hantera situationen och man har vidtagit rimliga åtgärder i Juarez, säger Peter Ferm.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Företag lånar ut anställda till sjukvården

  Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson vid LKAB är en av de som nappade på erbjudandet om tjänstledighet med bibehållen lön för att avlasta sjukvården. Nu erbjuder fler företag sina anställda betald ledighet om de tar jobb inom vården.

 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Extrastöd räddar a-kassan

  Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.

 • Läs även...

  Tjänstemän får nya jobb trots krisen

  Under fjolåret ökade antalet arbetssökande tjänstemän som vände sig till omställningsorganisationen TRR för stöd med över 60 procent. Men de allra flesta får fortfarande ny sysselsättning.

 • Läs även...

  Debatt: Ge skatteavdrag för hemmakontoret

  Att köpa din egen utrustning till hemmakontoret gör att du hamnar i en svår sits. Detta eftersom bara delen över 5 000 är avdragsgill, skriver Peter Johansson, vd på kontorsmöbelföretag.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.