Annons
Annons
 • Ett stort antal anställda i Juarez, Mexiko, protesterade under coronapandemin mot att företaget höll öppet kylskåpsfabriken. anställda som sparkades efter protester Foto: AP.

Electrolux kompenserar sparkade i Mexiko

Publicerad 8 november 2021, kl 16:09

Electrolux erkände för ett år sedan att det var en miss att sparka 99 protesterande anställda under pandemin. Men först nu är konflikten helt löst när de sex sista anställda fått kompensation.

I april 2020 protesterade ett antal anställda på Electrolux kylskåpsfabrik i Juarez, Mexiko mot att fabriken höll öppet, trots att myndigheterna bara tillät samhällsviktig produktion. 99 av de protesterande fick sparken och efter en utredning, som bland annat Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på, erkände företaget att uppsägningarna inte var förenliga med företagets riktlinjer.

Läs mer: Electrolux erkänner misstag vid protester i Mexiko

– Det var sex personer som inte antog Electrolux erbjudanden om kompensation. Även om vi är kritiska till att det har tagit alldeles för lång tid så är det nu glädjande att en lösning har hittats  även för dem, säger Karin Ström, internationell ombudsman på Unionen.

Samarbete mellan fack

Hon har tillsammans med Unionenklubben på svenska Electrolux, det globala industrifacket IndustriAll och en aktivist, Tony Karlsson, samarbetat med företaget för att lösa den 18 månader långa konflikten i Juarez. Till slut lyckades man koppla ihop de sex personernas juridiska ombud med företagets jurister i USA, vilket ledde till en uppgörelse.

– De sex fick i princip vad de begärt, baserat på hur länge de varit anställda på företaget, säger Karin Ström.

Ingen av de avskedade fick dock tillbaka sina jobb, som några av dem önskade.

Uppdaterade rutiner

Electrolux har sett över sina rutiner och riktlinjer för hur man ska handla om liknande situationer uppstår igen. Man har också uppdaterat uppförandekoden för bolaget globalt.

–Vi har haft en bra dialog med ledningen i Sverige och att vi löste detta bådar gott inför framtiden. Vi har framfört till företaget att det skulle vara bättre och lättare om det fanns lokala fackklubbar att förhandla med och vi är beredda att stötta de anställda om de vill organisera sig, säger Karin Ström.

Hindren för de anställda i Mexiko att organisera sig fackligt är många. Enligt aktivisten Tony Karlsson så är anställda på fabriken i Juarez rädda för att gå miste om jobb om de går med i facket. Peter Ferm, ordförande i Unionens riksklubb på Electrolux i Sverige, menar att det är svårt att organisera sig fackligt i Mexiko över huvud taget.

Spökfack och skyddskontrakt

Det förekommer också så kallade skyddskontrakt med påhittade spökfack eller gula fack som arbetsgivaren styr över, som skyddar arbetsgivare mot riktiga fackförbund.

–Rädslan att organisera sig kan också bero på att det i Mexiko finns mindre nogräknade gula fack som hotar anställda att organisera sig i andra förbund. Men i det sammanhanget är det viktigt att understryka att Electrolux inte har några skyddskontrakt på sin fabrik i Juarez och dessutom finns det skrivningar  i företagets globala ramavtal om att inte organisera eller finansiera gula fack och inte heller försöka stoppa eller avskräcka anställda från att organisera sig i ”riktiga” fack, säger Karin Ström. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.

 • Läs även...

  Debatt: Glad påsk på avstånd

  Keolis som bedriver kollektivtrafik har gjort vad de kunnat för att förhindra smittspridning under långhelgen. Nu måste du ta ansvar: Använd munskydd, gå kortare sträckor och undvik rusningstrafik om det går, uppmanar Klas Wallin, ordförande för Unionens riksklubb på Keolis.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Debatt: Vågar du fråga hur kollegan mår?

  Vägen tillbaka från en depression startar ofta med att en annan människa lyssnar, ser och bryr sig om, skriver Tove Lundin, ambassadör för riksförbundet Hjärnkoll.

 • Läs även...

  Debatt: Unionen är inte ett försäkringsbolag

  Lever Unionen upp till devisen ”Alla människors lika värde”? Eller prioriterar förbundet att locka fler medlemmar? När det gäller Unionens medlemsförmån att teckna privat sjukvårdsförsäkring kan det ifrågasättas, anser Claes Tullbrink, tidigare ombud på kongresser och förbundsråd.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Debatt: Värna öppenheten mot omvärlden

  Den snabba reallönetillväxten här kan till stora delar förklaras av en ökad handel med tillväxtländer. Vi måste värna öppenheten mot omvärlden om det ska fortsätta i den riktningen, skriver forskningsledaren Daniel Lind.

 • Läs även...

  Google kan sänka lönen för hemmajobbare

  Google kan sänka lönerna för anställda som väljer att jobba hemifrån. Enligt interna löneuppgifter kommer medarbetare som slutar pendla till kontoret att få stora lönesänkningar.

 • Läs även...

  H&M backar efter strejker

  H&M i Spanien planerade säga upp 1 100 anställda och stänga ned 30 butiker på grund av digitalisering och ändrade konsumtionsvanor. Men efter massiva protester och förhandlingar med spanska fack har H&M tänkt om.