Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Elskatt avgör dragkamp om datahallar

Det finns ett stort hinder för att visionen om 20 nya hallar inom fem år ska bli verklighet: elskatten. Tidigare i år sänkte Finland sin elskatt väsentligt, vilket fick Google att etablera sig där. Frågan är om Sverige tar upp kampen?
Ola Rennstam, Niklas Hallstedt Publicerad 24 november 2014, kl 07:00
Det är i Nordamerika och i Europa de flesta stora datacentra finns i dag, men den estimerade nybyggnationen är jämnare fördelad mellan Amerika, Europa och Asien. Källa: IDC Gigaom

139 miljoner kronor. Så mycket fick Facebook i statligt stöd under den borgerliga regeringen för sin etablering i Luleå.

Hur den nya regeringen resonerar kring investeringsstöden är ännu oklart, det är upp till Tillväxtverket att bedöma nya ansökningar från fall till fall. Men enligt Ann Wolgers, pressekreterare hos näringsminister Mikael Damberg, är Sverige attraktivt för IT-företagen och man tror på fler serverhallar i framtiden.

– Regeringen har direktdialog med företag som är intresserade av att etablera sig i Sverige. Dialogen fortsätter och möjligheten att skapa nya jobb i framtidssektorer ser mycket goda ut, skriver hon i ett mejl.

Google valde nyligen att etablera sig i Finland eftersom elskatten är lägre där. För att locka fler bolag till Sverige ville Alliansen sänka elskatten för datahallar till samma nivå som för tillverkande företag och utvinnare av mineral, det vill säga 0,5 öre per kilowatttimme. Företag i tjänstesektorn i norra Sverige får idag betala 19 öre per kilowattimme i skatt.

I somras tillsattes en utredning som skulle se över hela skattesystemet för el i Sverige, den kommer att presentera ett förslag i oktober nästa år.

I den nya regeringens budgetproposition saknas förslag om sänkt elskatt som skulle kunna gynna IT-jättarna och på Näringsdepartementet vill man ännu inte uttala sig om skattesatsen bör ändras.

– Regeringen kommer att invänta utredningens betänkande för att kunna ta ett helhetsgrepp i frågan. Direktiven till utredningen är dock tydliga och betonar ett system som beaktar både basindustrins och nya sektorers konkurrenskraft.

Nackdelen som investerarna möjligen ser med Finland, närheten till Ryssland, lär inte väga över när de synar siffrorna. För elkonsumenter i den här storleksordningen handlar det om tiotals, ja till och med hundratals miljoner per år, som går att spara.

Enligt tidningen Computer Sweden skulle en sänkning av elskatten för datacenter till samma nivå som den traditionella industrin betalar innebär en besparing på 90 miljoner kronor per år för Facebook när företagets båda hallar är i drift.

Tor Björn Minde, som så sent som i våras formulerade visionen om de 20 hallarna, poängterar hur viktigt det är att sänka skatten. Som läget är i dag är Tor Björn Minde, vid Luleå tekniska universitet, tveksam till att visionen kommer att infrias.

– Elskatten är en avgörande faktor. Sänker man den blir det rusning. Regeringen skulle behöva signalera att man kommer att sänka den framöver.

Den stora mängd värme som till exempel Facebooks datahallar alstrar tas i dag inte till vara. Regeringen kommer dock inte ställa krav på detta vid framtida etableringar, i stället tror man miljösmarta lösningar kommer att uppstå av sig själv.

– Företag som driver serverhallar har givetvis ett egenintresse i att kunna skapa mervärde genom att ta tillvara på exempelvis värme som skapas, så förhoppningen är att detta ska kunna komma till stånd av sig utan nya krav eller regelverk.

Från 1 augusti finns det fastställt i lag att spillvärmeproducenter har rätt till tillträde av rörledningar och kan därmed få avsättning för sin värme om det är samhällsekonomiskt motiverat. Det ger serverhallarna större incitament än tidigare och i förhållande till andra länder att starta verksamhet i Sverige.

Bra på många sätt, men serverhallarna har hittills inte genererat speciellt många arbetstillfällen. Näringsdepartementet har ingen uppskattning av hur många jobb etableringarna kan ge i framtiden men poängterar att jobben i datahallarna ger ringar på vattnet.

– Varje arbetstillfälle leder till fler jobb genom andra företag som levererar produkter och tjänster och genom ett ökat behov av service, offentlig som privat. Så att det kommer att ge en positiv effekt på jobbskapande och tillväxt i de aktuella regionerna är klart. Det är svårt att avgöra hur många jobb som skapas men vi vet att många stora företag är i behov av fler serverhallar och Sveriges goda förutsättningar gör att vi ligger bra till för ytterligare etableringar.

Elskatt

Elskatten för tillverkande företag och utvinnare av mineral är 0,5 öre per kilowattimme, kWh. Företag i tjänstesektorn i norra Sverige betalar däremot 19 öre per kWh i skatt. Övriga Sverige: 29 öre/kWh.

I Finland omfattas den digitala industrin numera av samma energiskatter som den traditionella tillverkningsindustrin och ligger på 8 öre/kWh.

Även Danmark har inkluderat tjänstesektorn i de lägre elskattenivåerna och sänkt elskatten för hela industrin, med några undantag, till 0,5 öre per kWh. Det är den lägsta tillåtna nivån inom EU.

I Norge betalar företagen samma skatt som hushållen, 10,8 öre per kWh. Elintensiv industri är dock helt undantagen.

Politik

7 nya lagar och regler 2024 - för dig som jobbar

Från den 1 januari 2024 införs nya lagar och regler. Flera av dem rör arbetslivet och är bra att ha koll på. Bland annat gällande etableringsjobb, mer kvar av lönen och komposthink i jobbköket.
Elisabeth Brising Publicerad 8 januari 2024, kl 06:00
En anslagstavla med siffrorna 2024 på.
Nytt år innebär nya lagar och regler. Här sammanställer vi 7 av de förändringar som sker från den 1 januari 2024. Foto: Colourbox.

År 2024 träder flera nya lagar och regler i kraft som kan vara bra att känna till. Kollega har listat några av de viktigaste som rör dig som arbetar. 

1. Skatten på inkomst sänks

1 januari utökas jobbskatteavdraget, främst för låg- och medelinkomsttagare. Arbetar du och tjänar till exempel 35 000 kronor i månaden sänks skatten med 410 kronor enligt Swedbanks beräkningar. Tjänar du 25 000 kronor minskar skatten med 223 kronor, medan den med en lön på 50 000 får 585 kronor mindre skatt. 

I genomsnitt minskar skatten med knappt 2 600 kronor per person år 2024 för den som arbetar heltid. Pensionärer får också sänkt skatt, men inte de med bidrag som sjuk- eller aktivitetsersättning. 

2. Gränsen för statlig inkomstskatt bromsas

Skiktgränsen för när anställda ska betala statlig inkomstskatt pausas under 2024 i stället för att räknas upp. Skiktgränsen uppgår till 598 500 kronor per år (drygt 53 000 kronor per månad). Om skiktgränsen skulle ha räknats upp som vanligt skulle den uppgå till 666 200 kronor (månadslön cirka 55 500 kronor). 

Den andel av befolkningen som har en månadslön över skiktgränsen kommer betala statlig skatt. Stoppet ger mer pengar till statskassan, omkring 12 miljarder kronor, motsvarande det utökade jobbskatteavdraget. 

3. Sänkt skatt på bensin och diesel

Kör du i arbetet? Energiskatten på bensin sänks med 1 krona och 31 öre per liter. Skatten på diesel sänks med 43 öre per liter. För den som har en bensindriven bil och kör 1 500 mil per år sänks bränslekostnaden enligt beräkningar cirka 1500–2000 kronor per år beroende på bränsleförbrukningen, enligt en beräkning från Swedbank. 

Regeringen har även sänkt skatten på diesel som används i arbetsmaskiner i yrkesmässiga jordbruk, skogsbruk och vattenbruk. 

4. Etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända

Från 1 januari 2024 och fem år framåt kan företag nyanställa vissa personer med stöd av staten efter ett beslut och fackligt avtal om etableringsjobb. Förslaget gäller långtidsarbetslösa, inskrivna på arbetsförmedlingen sedan minst ett år, och arbetssökande som anlänt till Sverige för upp till tre år sedan. 

Den som anställs får en kombination av lön från arbetsgivaren och stöd från staten. Inkomsten ska motsvara lägstalönen i ordinarie fackliga kollektivavtal. Som längst ska anställningen kunna pågå två år och är tänkt att därefter gå över i en tillsvidareanställning. 

5. Höjt prisbasbelopp ger mer i föräldrabidrag och sjukpenning

Prisbasbeloppet höjs till 57 300 kronor. Prisbasbeloppet är ett mått som används för att beräkna bidrag från till exempel Försäkringskassan. Det höjs i januari varje år utifrån en beräkning av prisutvecklingen i samhället. I januari 2024 höjs pris­basbeloppet från 52 500 kronor till 57 300 kronor. Det innebär att många bidrag och ersättningar från Försäkringskassan automatiskt höjs vid årsskiftet. 

En ny myndighet, Utbetalningsmyndigheten, UB, startar 1 januari 2024. Den ska få kontrollera olika inlämnade uppgifter hos myndigheter så att färre fuskar eller gör misstag när de söker ekonomiskt stöd. Syftet är att stoppa organiserade välfärdsbrott och minska felaktiga utbetalningar.

6. Ändringar i jobbskatteavdrag för äldre 

1 januari införs en ny indexering i beräkningen av jobbaskatteavdrag för äldre, i stället för dagens fasta gränser. Åldersgränsen för att ta del av avdraget höjs från 65 till 66 år. Avdraget ska också stärkas för personer som fyllt 69 år den 1 januari 2024. 

Marginalskatten sänks för de som arbetar eller uppnått åldern för rådande pensionsnorm. Den avtrappning som görs vid högre inkomstnivåer i jobbskatteavdraget, jobbskatteavdraget för äldre och det förhöjda grundavdraget tas bort. Den sänkta arbetsgivaravgiften 15 till 18 år slopas också 1 januari 2024. 

7. Krav på insamling av matrester

Från 1 januari 2024 gäller EU:s miljökrav på separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. Bioavfall, som till exempel matrester, måste börja samlas in av alla kommuner. Kravet gäller till exempel dina rester från lunchen i personalmatsalen, restauranger, storkök och butiker. Bioavfall som matrester kan bli biogas, till exempel. 

Alla verksamheter som har bioavfall som inte är kommunalt avfall ansvarar själva för att det sorteras till återvinning.

 

Fotnot: Vissa av lagändringarna beror på om regeringens budget går igenom innan utgången av 2023. 

Källor: Regeringens budget, Swedbank, Naturvårdsverket, Unionen.