Annons
 • Utlovades guld och gröna skogar på jobbintervjun? Foto: Colourbox

En av tre ångrar byte av jobb

Publicerad 21 oktober 2014, kl 09:18

Många anställda ångrar att de bytt jobb visar en ny undersökning. Den vanligaste orsaken till ångern är falsk varudeklaration – arbetsuppgifterna motsvarade inte arbetsbeskrivningen.

Bytt är bytt och kommer oftast aldrig igen. En knapp tredjedel av alla anställda upplever att de hamnar ur askan i elden när de gått vidare till en ny arbetsplats med nya arbetsgivare och företagskultur, visar en undersökning som rekryteringsföretaget Careerbuilder låtit göra.

- Det är helt fruktansvärt många som ångrar sig, säger Johan Hasslert, marknadschef på Careerbuilder.

Den absolut vanligaste anledningen till att man beklagar sitt jobbyte är att arbetsuppgifterna inte lever upp till förväntningarna. 56 procent av jobbångrarna uppger att orsaken till missnöje med nya jobbet är att det som stod i annonsen eller i arbetsbeskrivningen helt enkelt inte matchar de faktiska arbetsuppgifterna.

- Vi vet inte exakt hur det kommer sig, men vi funderar på att ställa den frågan i en ny undersökning. Personligen så tror jag att arbetsgivarna översäljer jobbet och lovar guld och gröna skogar till den de är intresserad av, säger Johan Hasslert.

Att upptäcka att man inte kommer överens med sin nya chef är den näst största orsaken till varför många anställda ångrar att de bytt jobb. Att inte trivas med den nya företagskulturen kommer som tredje största orsak till att man grämer sig över sitt val.  13 procent upptäckte att de inte trivdes med sina nya kollegor.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Tummen ner för öppna kontorsmiljöer

  Chefer trivs bäst i aktivitetsbaserade kontor medan anställda som behöver koncentrera sig blir mer störda än man tidigare trott. Det visar två färska forskningsrapporter från svenska högskolor.

 • Läs även...

  Unionen välkomnar valet av Nordmark

  Unionen är positivt till att Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister. Hennes fackliga bakgrund och förståelse för partsmodellen är en stor fördel, enligt Martin Linder, Unionens ordförande.

 • Läs även...

  Kollega söker redaktionssekreterare

  Vill du vara med och leda arbetet på Sveriges största fackförbundstidning? Brinner du för arbetsmarknadsjournalistik? Då är du kanske rätt person att komma och jobba med oss. Vi söker en redaktionssekreterare till redaktionen för Kollega, Chef & Karriär och kollega.se.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.