Annons
Annons

En av tre tycker jobbmusiken stör

Publicerad 11 mars 2013, kl 12:14

Åtta av tio arbetsplatser tilllåter musik på jobbet. Men det är inte uppskattat av alla. En av tre tycker att ljudet stör koncentrationen. Det visar en undersökning som Kollega låtit göra.

Får man lyssna på musik på jobbet? Reglerna är oklara. På många arbetsplatser är det av säkerhetsskäl olämpligt eller förbjudet. Man måste kunna höra när maskiner krånglar eller när ett larm går. På andra arbetsplatser dånar skivor och radio i högtalarna.

Enligt Kollegas undersökning tillåter åtta av tio arbetsplatser att man lyssnar på musik på jobbet. På 61 procent av arbetsplatserna är det okej att lyssna i öppna kontorslandskap. På 21 procent av företagen är det okej, men endast i hörlurar.

Många arbetsplatser tycker dock att det är en dålig idé att ladda hem Spotify till företagets datorer. Endast 20 procent tilläts ha programmet på sin jobbdator. Bland dem var majoriteten yngre.   

De allra flesta upplever musik på jobbet som något positivt. 63 procent anser att musiken ofta gör dem glada. 29 procent tycker att musik någon gång ibland är okej.

Får man lyssna på musik som man själv tycker om kan man bli avslappnad och uppiggad. Om  man tvingas att lyssna till sin bordsgrannes dåliga musiksmak kan den däremot ha motsatt effekt.
Kollegas undersökning visade att en av tre tillfrågade har upplevt musiken som störande. Upp­levelsen var lika oavsett ålder. 

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Inlåsning kan leda till depression

   En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

  • Läs även...

   Valresultatet kan påverka din jobbinsats

   Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

  • Läs även...

   Excelmannen

   På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.