Annons
 • Alla gör det! Fikar. Särskilt i dag, då det fikas mot fattigdom genom Fairtrades utmaning. Foto: Jurek Holzer/TT

En halv miljon fikar mot fattigdom

Publicerad 16 oktober 2014, kl 11:10

Systembolaget gör det, flera stora fackförbund gör det, många butikskedjor gör det, åtminstone i dag. Tar en fikapaus tillsammans med kollegor och deltar i fikautmaningen Fairtrade Challange.

Målet för den stora fikauppmaningen, att över en halv miljon deltar i fairtrade-fikor, är redan uppnått. Vid halv elva tiden på torsdagen hade 534 249 personer anmält 2 688 fikapauser.

Egentligen behöver man inte göra mer än dricka sitt vanliga fairtrade-kaffe på jobbet, säger Therese Smedberg på Fairtrade.

- Det man aktivt måste göra för att vara med i utmaningen är att gå in på webben och anmäla var, när och hur många deltagare man är. När man sedan fikat får man gärna göra en uppdatering och lägga upp en bild.

Fackförbundet Kommunal leder i skrivande stund utmaningen med en inrapporterad förväntad fikalista på 115 144 deltagare. Flera andra stora fackförbund har deklarerat att de tänker delta bland andra LO, Handels, Lärarförbundet, Vision, ST.  Unionenklubben SV Stockholm har också anmält 20 deltagare och sätter därmed fokus på hur fattigdom kan bekämpas med schyst fika som har odlaren och de anställda i fokus.

Inga stora industrier har hörsammat uppmaningen, men många butikskedjor, som ICA, Hemköp, Coop, Lidl och Blomsterlandet har hakat på och meddelat att de deltar med rejäla fikapauser. Utmaningen är öppen fram till 12 i morgon.

- Alltfler efterfrågar och köper fairtrade. För några år sedan fanns det knappt fairtraid-varor på marknaden, men nu har vi 1 800 produkter och försäljningen har ökat dramatiskt, säger Therese Smedberg.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Nytt hopp för anrik kättingtillverkare

  Ramnäs Bruk har nio liv. Efter en ny stororder finns hopp om en fortsättning hos den nedläggningshotade kättingtillverkaren.

 • Läs även...

  Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

  Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

 • Läs även...

  H&M röstade nej till levnadslöner

  H&M:s aktieägare röstade ner förslaget att införa levnadslöner för de underleverantörer som syr företagets kläder. Aktieägaren CCC, som lagt förslaget tillsammans med föreningen Fair action, hoppas dock att frågan ska fungera som en väckarklocka för andra aktieägare.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.