• Alla gör det! Fikar. Särskilt i dag, då det fikas mot fattigdom genom Fairtrades utmaning. Foto: Jurek Holzer/TT

En halv miljon fikar mot fattigdom

Publicerad 16 oktober 2014, kl 11:10

Systembolaget gör det, flera stora fackförbund gör det, många butikskedjor gör det, åtminstone i dag. Tar en fikapaus tillsammans med kollegor och deltar i fikautmaningen Fairtrade Challange.

Målet för den stora fikauppmaningen, att över en halv miljon deltar i fairtrade-fikor, är redan uppnått. Vid halv elva tiden på torsdagen hade 534 249 personer anmält 2 688 fikapauser.

Egentligen behöver man inte göra mer än dricka sitt vanliga fairtrade-kaffe på jobbet, säger Therese Smedberg på Fairtrade.

- Det man aktivt måste göra för att vara med i utmaningen är att gå in på webben och anmäla var, när och hur många deltagare man är. När man sedan fikat får man gärna göra en uppdatering och lägga upp en bild.

Fackförbundet Kommunal leder i skrivande stund utmaningen med en inrapporterad förväntad fikalista på 115 144 deltagare. Flera andra stora fackförbund har deklarerat att de tänker delta bland andra LO, Handels, Lärarförbundet, Vision, ST.  Unionenklubben SV Stockholm har också anmält 20 deltagare och sätter därmed fokus på hur fattigdom kan bekämpas med schyst fika som har odlaren och de anställda i fokus.

Inga stora industrier har hörsammat uppmaningen, men många butikskedjor, som ICA, Hemköp, Coop, Lidl och Blomsterlandet har hakat på och meddelat att de deltar med rejäla fikapauser. Utmaningen är öppen fram till 12 i morgon.

- Alltfler efterfrågar och köper fairtrade. För några år sedan fanns det knappt fairtraid-varor på marknaden, men nu har vi 1 800 produkter och försäljningen har ökat dramatiskt, säger Therese Smedberg.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  H&M röstade nej till levnadslöner

  H&M:s aktieägare röstade ner förslaget att införa levnadslöner för de underleverantörer som syr företagets kläder. Aktieägaren CCC, som lagt förslaget tillsammans med föreningen Fair action, hoppas dock att frågan ska fungera som en väckarklocka för andra aktieägare.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.