Annons

En halvtid i veckan på Internet

Publicerad 12 november 2015, kl 14:05

Ryktena om att Facebook håller på att förtvina är betydligt överdrivna. I själva verket växer det sociala nätverket, enligt en rapport från Internetstiftelsen som presenterades på torsdagen.

Att ”Fejan” överges av unga och har blivit en plats för enbart medelålders och äldre har vi hört i flera år. Men enligt årets rapport från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, fortsätter antalet användare att öka.

Störst andel finns bland ”unga vuxna”, som är 16-25 år. Av dem besöker 82 procent Facebook varje dag.  Av samtliga internetanvändare är det 50 procent som är dagliga besökare, och hela 70 procent som tittar in på Fejan ibland.

Instagram växer snabbt men ligger långt efter, under 2015 är det 23 procent som någon gång använt tjänsten. Linkedin ligger på samma nivå och uppskattas främst av personer i ”karriärsåldern” runt 30.

Snapchat har blivit mycket populärt bland tonåringar, särskilt flickor. Bland svenskar över 25 utgör de aktiva dock inte mer än ett par procent.

Vi ägnar i år mer tid än någonsin åt internet, drygt 21 timmar per vecka i genomsnitt, det vill säga motsvarande en halvtid. Studenterna toppar, medan de som arbetar ligger på samma nivå som de arbetslösa och pensionärerna en bra bit efter. Den användning som ökar mest är mobilsurfandet bland unga, enligt IIS.

Den så kallade smarta mobilen finns nu hos 77 procent av svenskarna. Medan de unga använder den dagligen för att komma ut på nätet, är det relativt få mobilsurfare över 50. Tjänster som snabbt blivit populära hos vuxna är mobilt bank-ID och Swish, men ännu fler använder mobilens inbyggda GPS för att hitta rätt.

Svenskarna och internet

Läs hela rapporten från Internetstiftelsen här. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Så skyddar du din data

  Stora aktörer som Google och Facebook samlar in massor av information om dig. Men det finns alternativ till jättarna. Och enligt IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder behöver vi inte vara särskilt oroliga tack vare GDPR.

 • Läs även...

  Rätt taktik på nätet

  Alla hänger på sociala medier. Även arbetsgivare. Tänk bara till innan du startar ett konto i företagets namn. Här kommer några tumregler för ett genomtänkt konto.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Avatarer ska hjälpa oss stressa mindre

  Helena Lindgren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, har fått sex miljoner för att forska om hur framtida socialt intelligenta digitala kompanjoner kan få oss mindre stressade på jobbet och få en bättre balans i arbetslivet.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

 • Läs även...

  Intervjurobot ska testas av psykolog

  Rekryteringsfirman TNG har utvecklat en robot som kan sköta anställningsintervjuer. Nu ska robotens förmågor testas av en psykolog.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.