Annons
Annons

En halvtid i veckan på Internet

Publicerad 12 november 2015, kl 14:05

Ryktena om att Facebook håller på att förtvina är betydligt överdrivna. I själva verket växer det sociala nätverket, enligt en rapport från Internetstiftelsen som presenterades på torsdagen.

Att ”Fejan” överges av unga och har blivit en plats för enbart medelålders och äldre har vi hört i flera år. Men enligt årets rapport från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, fortsätter antalet användare att öka.

Störst andel finns bland ”unga vuxna”, som är 16-25 år. Av dem besöker 82 procent Facebook varje dag.  Av samtliga internetanvändare är det 50 procent som är dagliga besökare, och hela 70 procent som tittar in på Fejan ibland.

Instagram växer snabbt men ligger långt efter, under 2015 är det 23 procent som någon gång använt tjänsten. Linkedin ligger på samma nivå och uppskattas främst av personer i ”karriärsåldern” runt 30.

Snapchat har blivit mycket populärt bland tonåringar, särskilt flickor. Bland svenskar över 25 utgör de aktiva dock inte mer än ett par procent.

Vi ägnar i år mer tid än någonsin åt internet, drygt 21 timmar per vecka i genomsnitt, det vill säga motsvarande en halvtid. Studenterna toppar, medan de som arbetar ligger på samma nivå som de arbetslösa och pensionärerna en bra bit efter. Den användning som ökar mest är mobilsurfandet bland unga, enligt IIS.

Den så kallade smarta mobilen finns nu hos 77 procent av svenskarna. Medan de unga använder den dagligen för att komma ut på nätet, är det relativt få mobilsurfare över 50. Tjänster som snabbt blivit populära hos vuxna är mobilt bank-ID och Swish, men ännu fler använder mobilens inbyggda GPS för att hitta rätt.

Svenskarna och internet

Läs hela rapporten från Internetstiftelsen här. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Så skyddar du din data

  Stora aktörer som Google och Facebook samlar in massor av information om dig. Men det finns alternativ till jättarna. Och enligt IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder behöver vi inte vara särskilt oroliga tack vare GDPR.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Avatarer ska hjälpa oss stressa mindre

  Helena Lindgren, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, har fått sex miljoner för att forska om hur framtida socialt intelligenta digitala kompanjoner kan få oss mindre stressade på jobbet och få en bättre balans i arbetslivet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.