En orm i kostym

Publicerad 7 januari 2010, kl 09:51

Är chefen svängig i humöret, tror att han är bättre än alla andra och har svårt att tänka på andra än sig själv? Då kanske du har att göra med en psykopat.
- En procent av befolkningen uppvisar psykopatiska drag, och är väldigt svåra att ha att göra med på en arbetsplats, säger Jonas Gåde, kognitiv terapeut.

Chefen kallade sina teamleaders till möte. De skulle få reda på hur väl de presterade och om det fanns något de kunde förbättra. En och en gick de in, och fick förklarat att det inte gick så bra, och att de andra teamledarna gjorde ett betydligt bättre jobb. Oron i magen spred sig på samtliga. Alla fick de nämligen samma budskap.
När arbetsdagen var slut sade chefen inte hejdå. Men det var inte så konstigt eftersom han även tycktes glömma bort att säga hej när han kom.

Historien kommer från Annica Wallin, som är kognitiv terapeut. Hon har hört den många gånger och har slutat att förvånas.

- Många som kommer till mig har utmattningssymptom och tror själva att de är utbrända. Men när de berättar om sina chefer så bockar jag av varningarna och konstaterar i en del fall att de kan ha haft kontakt med en människa som uppvisat psykotiska drag.

Ordet psykopat är laddat och används inte sällan som ett skällsord. Men vad betyder det?

Egentligen är psykopati ingen riktig sjukdom utan en så kallad flaskdiagnos, vilket betyder att den är en kombination av olika diagnoser: narcissism, borderline och antisocialt beteende.

Att vara narcissist innebär att man har en övertro på sig själv och svårt att se att någon annan har rätt. Personer med borderline är ofta impulsiva och svängiga i humöret. Antisocialt beteende är dock inte riktigt vad det låter som, utan handlar mer om att inte kunna följa gängse sociala normer och regler.

- Jag brukar kalla psykopater för b-skådespelare eftersom de lär sig andras egenskaper och beteende. De kan vara jättesociala och munviga, men under det ligger en manipulation som är farlig både för arbetsplatsen och de anställda, säger Annica Wallin.

Den sanna personen, som inte manipulerar och ljuger är oerhört svår att nå. I arbetet ger han eller hon efterskalv på sin omgivning långt före upptäckt.

- Sjukskrivningar och frånvaro är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till. Men en stressad personalchef ser de enskilda personerna som ett problem långt före de upptäcker källan, säger Jonas Gåde.

Enligt undersökningar uppvisar cirka en procent av befolkningen psykotiska drag. Något mer ovetenskaplig statistik säger att fem till sex procent att landets chefer är psykopater.

- Sanningen är att de flesta helt enkelt bara är skitstövlar. Men sedan finns det så klart vargar i fårakläder, säger Jonas Gåde.

Och skulle det vara så att man misstänker att man arbetar tillsammans med en psykopat finns bara en sak att göra.

- Byt jobb. Det låter brutalt, men du kan aldrig vinna mot en psykopat. Han har ingen självinsikt om sin sjukdomsbild och går inte att resonera med, säger Annica Wallin.  

Lina Jonsson
Lediga jobb
 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.