Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

En orm i kostym

Är chefen svängig i humöret, tror att han är bättre än alla andra och har svårt att tänka på andra än sig själv? Då kanske du har att göra med en psykopat.
- En procent av befolkningen uppvisar psykopatiska drag, och är väldigt svåra att ha att göra med på en arbetsplats, säger Jonas Gåde, kognitiv terapeut.
Lina Jonsson Publicerad 7 januari 2010, kl 09:51

Chefen kallade sina teamleaders till möte. De skulle få reda på hur väl de presterade och om det fanns något de kunde förbättra. En och en gick de in, och fick förklarat att det inte gick så bra, och att de andra teamledarna gjorde ett betydligt bättre jobb. Oron i magen spred sig på samtliga. Alla fick de nämligen samma budskap.
När arbetsdagen var slut sade chefen inte hejdå. Men det var inte så konstigt eftersom han även tycktes glömma bort att säga hej när han kom.

Historien kommer från Annica Wallin, som är kognitiv terapeut. Hon har hört den många gånger och har slutat att förvånas.

- Många som kommer till mig har utmattningssymptom och tror själva att de är utbrända. Men när de berättar om sina chefer så bockar jag av varningarna och konstaterar i en del fall att de kan ha haft kontakt med en människa som uppvisat psykotiska drag.

Ordet psykopat är laddat och används inte sällan som ett skällsord. Men vad betyder det?

Egentligen är psykopati ingen riktig sjukdom utan en så kallad flaskdiagnos, vilket betyder att den är en kombination av olika diagnoser: narcissism, borderline och antisocialt beteende.

Att vara narcissist innebär att man har en övertro på sig själv och svårt att se att någon annan har rätt. Personer med borderline är ofta impulsiva och svängiga i humöret. Antisocialt beteende är dock inte riktigt vad det låter som, utan handlar mer om att inte kunna följa gängse sociala normer och regler.

- Jag brukar kalla psykopater för b-skådespelare eftersom de lär sig andras egenskaper och beteende. De kan vara jättesociala och munviga, men under det ligger en manipulation som är farlig både för arbetsplatsen och de anställda, säger Annica Wallin.

Den sanna personen, som inte manipulerar och ljuger är oerhört svår att nå. I arbetet ger han eller hon efterskalv på sin omgivning långt före upptäckt.

- Sjukskrivningar och frånvaro är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till. Men en stressad personalchef ser de enskilda personerna som ett problem långt före de upptäcker källan, säger Jonas Gåde.

Enligt undersökningar uppvisar cirka en procent av befolkningen psykotiska drag. Något mer ovetenskaplig statistik säger att fem till sex procent att landets chefer är psykopater.

- Sanningen är att de flesta helt enkelt bara är skitstövlar. Men sedan finns det så klart vargar i fårakläder, säger Jonas Gåde.

Och skulle det vara så att man misstänker att man arbetar tillsammans med en psykopat finns bara en sak att göra.

- Byt jobb. Det låter brutalt, men du kan aldrig vinna mot en psykopat. Han har ingen självinsikt om sin sjukdomsbild och går inte att resonera med, säger Annica Wallin.  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.