Annons
Annons
 • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) meddelade under torsdagen att regeringen väljer bort las-utredningen till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Foto: Amir Nabizadeh / TT, Anders Wiklund / TT

"En tydlig uppvisning av svenska modellen"

Publicerad 29 oktober 2020, kl 15:20

Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.

Claes Stråth framhåller att regeringens agerande i grunden handlar om att värna om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Det är viktigt, inte bara för inhemska förhållanden i rikspolitiken. I dessa dagar, när vi samfällt har kritiserat EU-kommissionens förslag om minimilöner, är det också viktigt att vår arbetsmarknadsmodell kan leverera som ett stöd till den kritiken, säger han.

Om en kommande överenskommelse och en lagstiftning som stöd för denna inte bara innehåller anställningsfrågor, som turordningen, utan också reglerar omställning, kompetensutveckling och arbetslöshet så är det en väldigt tydlig uppvisning av den svenska arbetsmarknadsmodellen, framhåller Claes Stråth.

– Man kan se det som ett smakprov som visar både EU-kommissionen och en del andra EU-länder, vad vi kan åstadkomma med den.

Läs mer: "S ser inte LO som en del av den svenska modellen"

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Få arbetsgivare döms för diskriminering

  Trots att diskriminering på jobbet är vanligt är diskrimineringsärenden svåra att driva till domstol. På fem år har Unionen bara vunnit en enda gång mot en arbetsgivare. Men hälften av medlemmarna får ändå kompensation.

 • Läs även...

  Vägrade timanställning - blev avskedad

  Gå över till timanställning eller bli uppsagd. Det ultimatumet fick en Unionenmedlem som var anställd på serviceföretaget Mr Urban. När hon vägrade blev hon avskedad.

 • Läs även...

  Unionen stämmer företag – sade upp deprimerad

  Kan utmattning och depression ses som en funktionsnedsättning? Det anser Unionen som stämmer Clean Step för diskriminering, då företaget sade upp en anställd. Ett liknande ärende har aldrig tidigare prövats i svensk domstol.