• När den anställde nekades tillträde till arbetsplatsen ombads han tillbringa arbetsdagen på parkeringen. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren i AD - och vunnit. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En uppsägning ska vara skriftlig

Publicerad 27 april 2015, kl 10:39

Mannen blev uppsagd två gånger på en månad. Andra gången vägrades han tillträde till arbetsplatsen och Unionen valde att stämma bolaget i Arbetsdomstolen, vilket gett medlemmen 140 000 kronor i skadestånd.

Som Kollega tidigare skrivit om reagerade man från Unionens sida på att föreningen inte underrättade den anställde om uppsägningen, utan skickade den direkt till förbundet. En uppsägning ska vara skriftlig och innehålla information om varför den sker, vilket inte var fallet och ett brott mot reglerna i Las.

Föreningens argument till att medlemmen inte passade för sitt arbete, är inte heller saklig grund för uppsägning ansåg Unionen. Nu har Arbetsdomstolen gått på förbundets linje och dömer föreningen att betala 140 000 kronor i skadestånd, då arbetsgivaren valt att inte svara på stämningen.

Kommentarer

Räknas sms som skriftligt?

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-05-18. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Unionen kräver jobbet tillbaka för dömd tjuv

  En tillsvidareanställd man på ett fastighetsbolag i Göteborg avskedades för att ha sålt stöldgods på arbetsplatsen. Unionen anser att avskedandet är ogiltigt och stämmer nu företaget.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.