Annons
 • När den anställde nekades tillträde till arbetsplatsen ombads han tillbringa arbetsdagen på parkeringen. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren i AD - och vunnit. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En uppsägning ska vara skriftlig

Publicerad 27 april 2015, kl 10:39

Mannen blev uppsagd två gånger på en månad. Andra gången vägrades han tillträde till arbetsplatsen och Unionen valde att stämma bolaget i Arbetsdomstolen, vilket gett medlemmen 140 000 kronor i skadestånd.

Som Kollega tidigare skrivit om reagerade man från Unionens sida på att föreningen inte underrättade den anställde om uppsägningen, utan skickade den direkt till förbundet. En uppsägning ska vara skriftlig och innehålla information om varför den sker, vilket inte var fallet och ett brott mot reglerna i Las.

Föreningens argument till att medlemmen inte passade för sitt arbete, är inte heller saklig grund för uppsägning ansåg Unionen. Nu har Arbetsdomstolen gått på förbundets linje och dömer föreningen att betala 140 000 kronor i skadestånd, då arbetsgivaren valt att inte svara på stämningen.

Kommentarer

Räknas sms som skriftligt?

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-05-18. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Omplacering ses som avsked – stämmer i AD

  Att omplacera en tjänsteman till att dirigera fordon på bildäck är att jämställa med ett avsked. Det anser Unionen som stämt ett rederi i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Medlemmar döms till miljonskadestånd

  Unionenmedlemmarna gjorde sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten. Däremot bröt de inte mot lagen om företagshemligheter. Det slår Arbetsdomstolen fast i ett uppmärksammat mål där skadestånden till slut hamnade på 2,4 miljoner kronor i stället för det ursprungliga kravet på över 10 miljoner.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

 • Läs även...

  Sjukskriven vägrades rehabilitering

  En kabinanställd sjukskrevs på grund av stress – men fick ingen rehab. Han fick heller ingen lön trots att han stod till förfogande för arbete. Nu stämmer Unionen företaget i AD.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.