Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Eon varslar 30 i Sollefteå

Elbolaget Eon varslar närmare 50 personer i Sollefteå, Norrköping och Malmö. Värst drabbas Sollefteå där kundtjänsten ska minskas med en fjärdedel.
Sofia Broomé Publicerad 14 mars 2019, kl 13:29
Volker Hartmann/AP
Volker Hartmann/AP

Enligt Unionens koncernfackordförande Mats Ekblom är det den låga personalomsättningen i Sollefteå som är orsaken till att fler drabbas där än på de andra orterna.

– I Malmö och Norrköping har folk sagt upp sig och sökt sig till andra arbetsplatser men i Sollefteå finns inte mycket annat att välja på. Det är mestadels yngre som nu kommer att varslas, säger han.
– När jag var där pratade jag med en medlem som just hade skrivit på kontrakt för ett hus när varslet kom. Det är ju inte roligt.

I Norrköping väntas 10-15 personer förlora jobbet, i Malmö cirka 10 och i Sollefteå mellan 25 och 30.
– Tidigare fanns det en oro för att kontoret i Sollefteå skulle stängas helt, säger Mats Ekblom.

Förutom dem som nu varslas kommer många medarbetare att få erbjudande om avtalspension och förtidspension. Orsaken till varslen är digitaliseringen.
­– Man styr mer och mer av kundernas frågor digitalt. Våra förhoppningar är att förhandlingarna ska vara klara den 10:e april, säger Mats Ekblom.

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.