Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Ericsson erbjuder upp till två årslöner

Arbetsbefriad uppsägningstid, avgångsvederlag och en garanti som faller ut om man inte hittar nytt jobb inom en viss tid. Så ser villkoren i Ericssons avgångspaket ut när företaget ska göra sig av med anställda.
– Alla som vill ha paketet väljer det av fri vilja. Under de omständigheterna är det okej, säger Annika Salomonsson, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista.

Niklas Hallstedt Publicerad 2 november 2016, kl 10:29
Maja Suslin / TT
Anställda på Ericsson erbjuds avgångspaket. Maja Suslin / TT

Totalt har drygt 1 900 tjänstemän på fyra orter möjlighet att nappa på erbjudandet. Största delen av dem, 1 450 personer, finns i Stockholm.

Paketet består av tre delar. Dels får den anställde en arbetsbefriad uppsägningstid, dels får den ett avgångsvederlag i form av en klumpsumma. Båda dessa delar betalas ut oavsett om man lyckas få ett nytt jobb eller inte. Den tredje delen är en försäkring. Den som inte fått ny anställning inom en viss tid får ytterligare ett antal månadslöner. Dessutom ingår coachning och support från Trygghetsrådet.

Enligt tidningen Ingenjören varierar uppsägningstiden mellan fyra och tolv månader, mest för dem som fyllt 55 år. Maximalt kan de som slutar få två årslöner.

– Jag tycker att upplägget med klumpsumman, som gör att mycket försvinner i skatt, är olyckligt. Jag hade hellre sett att man spritt ut summan och att den varit pensionsgrundande, säger Annika Salomonsson.

Enligt henne är det första gången sedan 2011 som Ericsson använder sig av ett frivilligerbjudande. De anställda har nu till den 18 november på sig att ansöka om avgångspaketet. Om inte tillräckligt många nappar kommer det i stället bli aktuellt med uppsägningar.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.