• Anställda på Ericsson erbjuds avgångspaket. Foto: Maja Suslin / TT

Ericsson erbjuder upp till två årslöner

Publicerad 2 november 2016, kl 10:29

Arbetsbefriad uppsägningstid, avgångsvederlag och en garanti som faller ut om man inte hittar nytt jobb inom en viss tid. Så ser villkoren i Ericssons avgångspaket ut när företaget ska göra sig av med anställda.
– Alla som vill ha paketet väljer det av fri vilja. Under de omständigheterna är det okej, säger Annika Salomonsson, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista.

Totalt har drygt 1 900 tjänstemän på fyra orter möjlighet att nappa på erbjudandet. Största delen av dem, 1 450 personer, finns i Stockholm.

Paketet består av tre delar. Dels får den anställde en arbetsbefriad uppsägningstid, dels får den ett avgångsvederlag i form av en klumpsumma. Båda dessa delar betalas ut oavsett om man lyckas få ett nytt jobb eller inte. Den tredje delen är en försäkring. Den som inte fått ny anställning inom en viss tid får ytterligare ett antal månadslöner. Dessutom ingår coachning och support från Trygghetsrådet.

Enligt tidningen Ingenjören varierar uppsägningstiden mellan fyra och tolv månader, mest för dem som fyllt 55 år. Maximalt kan de som slutar få två årslöner.

– Jag tycker att upplägget med klumpsumman, som gör att mycket försvinner i skatt, är olyckligt. Jag hade hellre sett att man spritt ut summan och att den varit pensionsgrundande, säger Annika Salomonsson.

Enligt henne är det första gången sedan 2011 som Ericsson använder sig av ett frivilligerbjudande. De anställda har nu till den 18 november på sig att ansöka om avgångspaketet. Om inte tillräckligt många nappar kommer det i stället bli aktuellt med uppsägningar.

Läs mer: Så funkar lönegarantin

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.