Annons
 • Anställda på Ericsson erbjuds avgångspaket. Foto: Maja Suslin / TT

Ericsson erbjuder upp till två årslöner

Publicerad 2 november 2016, kl 10:29

Arbetsbefriad uppsägningstid, avgångsvederlag och en garanti som faller ut om man inte hittar nytt jobb inom en viss tid. Så ser villkoren i Ericssons avgångspaket ut när företaget ska göra sig av med anställda.
– Alla som vill ha paketet väljer det av fri vilja. Under de omständigheterna är det okej, säger Annika Salomonsson, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista.

Totalt har drygt 1 900 tjänstemän på fyra orter möjlighet att nappa på erbjudandet. Största delen av dem, 1 450 personer, finns i Stockholm.

Paketet består av tre delar. Dels får den anställde en arbetsbefriad uppsägningstid, dels får den ett avgångsvederlag i form av en klumpsumma. Båda dessa delar betalas ut oavsett om man lyckas få ett nytt jobb eller inte. Den tredje delen är en försäkring. Den som inte fått ny anställning inom en viss tid får ytterligare ett antal månadslöner. Dessutom ingår coachning och support från Trygghetsrådet.

Enligt tidningen Ingenjören varierar uppsägningstiden mellan fyra och tolv månader, mest för dem som fyllt 55 år. Maximalt kan de som slutar få två årslöner.

– Jag tycker att upplägget med klumpsumman, som gör att mycket försvinner i skatt, är olyckligt. Jag hade hellre sett att man spritt ut summan och att den varit pensionsgrundande, säger Annika Salomonsson.

Enligt henne är det första gången sedan 2011 som Ericsson använder sig av ett frivilligerbjudande. De anställda har nu till den 18 november på sig att ansöka om avgångspaketet. Om inte tillräckligt många nappar kommer det i stället bli aktuellt med uppsägningar.

Läs mer: Så funkar lönegarantin

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Turordningen inte självklar

  Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

  Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

 • Läs även...

  Fack startar jobbförmedling

  Jobberbjudanden direkt i mobiltelefonen. Det är innehållet i den arbetsförmedling Finlands motsvarighet till Unionen, Pro, nu drar igång.
  – I stället för att medlemmen söker jobb är det nu jobbet som söker medlemmen, säger ordförande Jorma Malinen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.