Annons
Annons
 • En Saab 340AEW med en Ericsson Erieye radar på ryggen i luften på Försvarsmaktens flygdag på Malmens flygfält utanför Linköping. Foto: Johan Nilsson / TT

Ericsson i mutskandal

Publicerad 2 april 2014, kl 10:37

Ericsson betalade ut 116 miljoner kronor till en agent i samband med en försvarsaffär i Grekland. Agenten skulle i sin tur använda pengarna för att muta grekiska politiker och militärer.

Det är Sveriges Radios Ekot som i dag avslöjar den stora mutaffären. Det handlar om det militära radarsystemet Erieye som utvecklades av Ericsson. Affären påbörjades redan 1998 och leveranserna av systemet ska ha pågått under tio års tid.

Enligt Ekot var affären värd fyra miljarder kronor för Ericsson. Grekland var det första Nato-land som köpte systemet. Men affären innehöll alltså stora mutor, säger en före detta anställd på Ericsson, Liss Olof Nenzell som delvis deltog i affären.

- Företaget hoppas på att tiden ska gå och att jag ska vara snäll och hålla tyst, säger han till Ekot.

Den person som fick ta emot de 116 miljonerna var en målvakt baserad i Monaco. Enligt Liss Olof Nenzell skulle målvakten i sin tur muta grekiska makthavare, politiker, militärer och högt uppsatta statstjänstemän. Exakt vilka som tog emot mutorna skulle aldrig rapporteras tillbaka. Ekot har tagit del av två betalningsorder på miljonbelopp som två chefer på Ericsson skrivit under, och som skulle gå till målvakten i Monaco.

Under det senaste året har en stor korruptionshärva i Grekland nystats upp. En chef på försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot över hundra miljoner kronor i mutor, bland annat från Ericssons målvakt.

Stefan Borg, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista, tycker att affären är beklämmande. Men tror inte den har så stor betydelse för de anställda i dag.

- Vi har sedan 2010 en kurs om hur man hanterar mutor och bestickning. Men det är klart man börjar funderar på vilka fler affärer som eventuellt kommer att uppdagas, och som kanske skett senare än den här.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Digital jobbstart för studenter på Ericsson

  Många av Ericssons framtida medarbetare rekryteras direkt från de tekniska högskolorna och universiteten. I år fick de 400 studenter som tog ett kliv in i koncernen under sommaren ett helt digitalt välkomnande.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Många möjligheter för en ingenjör

  När Unionenmedlemmen Elin Luedtke blir färdig civilingenjör i energisystem i vår kan hon välja och vraka mellan jobb på åtta stora svenska industriföretag. Hon är dessutom förutspådd att få en hög chefsposition på något av företagen.

 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Många blundar för oegentligheter

  Nästan alla anser att det är viktigt att arbetsplatsen är fri från trakasserier, mutor och annat oetiskt beteende. Ändå väljer nästan hälften av oss att inte göra någonting när vi ser att något är fel, visar en ny undersökning.