• Foto: Colourbox

Ett steg närmare flexpension

Publicerad 19 januari 2017, kl 11:35

Frågan om flexpensionen har kommit närmare en lösning. Nu är principöverenskommelsen där flexen ingår förankrad både hos Almega och facken.

Striden om flexpensionen var på väg att leda till konflikt i förra avtalsrörelsen när arbetsgivarorganisationen Almega sa blankt nej till fackens krav. I de övriga av Unionens branscher finns redan en överenskommelse om en extra pensionsavsättning kombinerad med möjligheten för anställda att gå ned i arbetstid mot slutet av arbetslivet.

Men nu finns stora chanser att problemet är ur världen redan innan den kommande avtalsrörelsen.

I november presenterade Unionen en principöverenskommelse i åtta punkter tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Almega. Fyra av dessa åtta punkter var redan klara, däribland frågan om flexpensionen, övriga fyra återstod att komma överens om. För flexpensionen på Almegas område innebär förslaget dels en femårig infasningsperiod för Almegas nya medlemsföretag, dels att anställda har möjlighet att avstå flexpension om arbetsgivaren går med på det.

Läs mer: Fyra punkter kvar till flexpension

Före jul enades Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega centralt om förslagen i principöverenskommelsen.

Nu är förankringsarbetet i de respektive organisationerna genomfört. Det som kommer att ske framöver är branschvisa förhandlingar. Avsikten är att förhandlingarna ska vara avklarade i tid innan den ordinarie avtalsrörelsen startar i mars.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

 • Läs även...

  Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal

  Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.