Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Ett steg närmare flexpension

Publicerad 19 januari 2017, kl 11:35

Frågan om flexpensionen har kommit närmare en lösning. Nu är principöverenskommelsen där flexen ingår förankrad både hos Almega och facken.

Striden om flexpensionen var på väg att leda till konflikt i förra avtalsrörelsen när arbetsgivarorganisationen Almega sa blankt nej till fackens krav. I de övriga av Unionens branscher finns redan en överenskommelse om en extra pensionsavsättning kombinerad med möjligheten för anställda att gå ned i arbetstid mot slutet av arbetslivet.

Men nu finns stora chanser att problemet är ur världen redan innan den kommande avtalsrörelsen.

I november presenterade Unionen en principöverenskommelse i åtta punkter tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Almega. Fyra av dessa åtta punkter var redan klara, däribland frågan om flexpensionen, övriga fyra återstod att komma överens om. För flexpensionen på Almegas område innebär förslaget dels en femårig infasningsperiod för Almegas nya medlemsföretag, dels att anställda har möjlighet att avstå flexpension om arbetsgivaren går med på det.

Läs mer: Fyra punkter kvar till flexpension

Före jul enades Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega centralt om förslagen i principöverenskommelsen.

Nu är förankringsarbetet i de respektive organisationerna genomfört. Det som kommer att ske framöver är branschvisa förhandlingar. Avsikten är att förhandlingarna ska vara avklarade i tid innan den ordinarie avtalsrörelsen startar i mars.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Las: Det förhandlar parterna om

  Slopa anställningsformen allmän visstid och tillåt undantag i turordningsreglerna baserat på antalet uppsagda. Det är två frågor som arbetsgrupperna i las-förhandlingarna mellan fack och arbetsgivarna tittar på.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Medlemmar i rättegång mot Unionen

  För sju år sedan gick Unionen med på en försämring av avtalet för SAS kabinpersonal. Det orsakade raseri bland många medlemmar och 186 av dem stämde Unionen. I går avslutades rättegången.

 • Läs även...

  Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal

  Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.