• EU-domstolen i Luxemburg. Foto: TT

EU-domstolen kan stoppa Facebook-data

Publicerad 6 oktober 2015, kl 11:56 Uppdaterad 6 oktober 2015, kl 15:36

Allt du skriver, kommenterar, och delar på till exempel Facebook samlas in och data överförs mellan datacenter i Europa och USA. Det kan det snart vara slut med, då EU-domstolen har ogiltigförklarat det så kallade Safe Harbour-avtalet.

Safe Harbour-avtalet är en amerikansk-europeisk överenskommelse för datasäkerhet, som används sedan ett drygt decennium av tusentals molntjänstleverantörer, som betaltjänster och sociala medier.

Att EU-domstolen i dag slår fast att dataöverföringar mellan EU och USA kan stoppas av nationella myndigheter innebär ett ogiltigförklarande av överenskommelsen.

– Det här är stort. Det handlar om handeln mellan USA och Europa, säger Hans-Olof Lindblom, chefsjurist på Datainspektionen, till SVT.

Bakgrunden är en anmälan från den österrikiske juridikstudenten Maximilian Schrems, som i samband med avslöjandena av NSA:s omfattande dataspionage för ett par år sedan anmälde Facebook till den irländska dataskyddsmyndigheten.

Domen, som kom i dag, innebär att den irländska myndigheten nu får i uppgift att utreda om det är säkert att lämna över Facebook-data till USA eller om det finns anledning att stoppa överföringen helt.

- Jag välkomnar domstolens beslut, som förhoppningsvis kommer att innebära en milstolpe när det gäller integritet online, kommenterade Max Schrems domen för BBC.

Facebook använder sig, liksom de flesta andra stora molntjänstleverantörer med datacenter i USA, av Safe Harbour-avtalet, som egentligen är ett undantag från den regel som förbjuder överföring av europeiska persondata till länder som inte kan erbjuda en ”adekvat skyddsnivå”.

Enligt Hans-Olof Lindblom kan ett stopp av dataöverföring till USA på grund av Europas starkare integritetsskydd ses som ett handelshinder.

"Det är av största vikt att EU och USA försäkrar att de fortsätter att skapa stabila metoder för lagliga dataöverföringar och att frågor om nationell säkerhet reds ut", kommenterar en talesperson för Facebook EU-domstolens utslag.

Från Twitter har man uppgett att domen kan innebära att man kan tvingas sätta upp nya datacenter i Europa för att kunna hantera användarnas information. 

Domstolens utslag har också fått kritik från bedömare som anser att man nu riskerar att få snabbt hoprafsade alternativa avtal, istället för det inarbetade Safe Harbour.

Läs även: EU-dom kräver akuta åtgärder av företagen

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  SAS förbud mot slöja kan vara brott mot mbl

  När SAS införde nya uniformsregler som innebär att ingen får bära slöja så kan man ha gjort sig skyldig till ett mbl-brott. I morgon kommer frågan sannolikt upp vid ett möte i SAS centrala skyddskommitté.

 • Läs även...

  Så skyddar du din data

  Stora aktörer som Google och Facebook samlar in massor av information om dig. Men det finns alternativ till jättarna. Och enligt IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder behöver vi inte vara särskilt oroliga tack vare GDPR.

 • Läs även...

  Inget fängelse för röjda hemligheter

  Skulle du utnyttja en företagshemlighet från din arbetsplats kan du få betala dyra skadestånd. Men du kommer inte att kunna dömas till fängelse. I dag gick regeringen på Unionens linje och sade nej till ett lagförslag som föreslog just detta.

 • Läs även...

  Unionen vann i EU-domstolen

  Efter sex år kom avgörandet. EU-domstolen går på Unionens linje och slår i dag fast att uppsägningstiden för äldre gäller även efter övergång av verksamhet. Utgången kommer att få stor betydelse i hela Europa.
  – Det känns oerhört glädjande och efterlängtat, säger David Hellman, förbundsjurist på Unionen.

 • Läs även...

  Allt färre kvinnor i IT-branschen

  Andelen kvinnor i IT- och telekombranschen minskar stadigt. Det bästa sättet att ändra på det är att få fler att förstå hur spännande branschen är. Det menar Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT- och telekomföretagen.

 • Läs även...

  Prova på framtidens yrken

  Oldfluencer, kulturflätare och robotpersonlighetsdesigner är tre yrken som väntas växa fram de närmaste åren. I mars går det att prova på dem under ett par dagar.

 • Läs även...

  Inkomstförsäkringen redo för lågkonjunktur

  Trots den allmänna oron för en konjunkturnedgång har ärendena till Unionens inkomstförsäkring och a-kassorna inte ökat. Genom att digitalisera handläggningen och att ha en buffert är man rustade för en framtida lågkonjunktur. På några av landets a-kassor har man dessutom nyanställt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.