• Omkring 2000 arbetsplatser kommer att inspekteras i samband med den EU-initierade kampanjen för att förebygga stress i arbetslivet. Foto: Arbetsmiljöverket

EU-kampanj mot stress i arbetslivet

Publicerad 9 september 2015, kl 15:40

I veckan drog Arbetsmiljöverket och motsvarande myndigheter i 30 europeiska länder igång en kampanj för att förebygga stress i arbetslivet. Cirka 2 000 inspektioner kommer att utföras på arbetsplatser inom bland annat kommunikations- och informationsbranschen.

Av all jobbfrånvaro i EU beräknas 50-60 procent ha anknytning till arbetsrelaterad stress. Kostnaderna för förlorad produktivitet och sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa uppgår i EU till 136 miljarder euro, hisnande 1 284 miljarder kronor, per år. Bara i Sverige ligger kostnaden på omkring 30 miljarder kronor om året, enligt siffror från Försäkringskassan.

- Stressen innebär både många månaders sjukskrivning och ett stort lidande för den som drabbas, men den leder också till höga kostnader för arbetsgivare och samhället, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare vid Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

I dagarna får 24 000 svenska arbetsgivare ett brev från Arbetsmiljöverket om hur de kan skaffa sig kunskaper i hur de kan arbeta förebyggande i frågor om stress och psykisk ohälsa. Om några veckor kommer 2000 inspektioner att genomföras med fokus på hur arbetsgivarna hanterar ohälsosam stress på jobbet.

- Förra året var det sex av tio som inte uppfyllde kraven på att förebygga arbetsrelaterad stress. Därför har vi även nya branscher som vi inspekterar i år, säger Britt-Marie Henriksson.

Bland de nya branscherna nämns kommunikations- och informationsbranschen, juridisk och ekonomisk konsultverksamhet liksom magasinering inom transportbranschen, taxibranschen och öppenvården.

Resultatet av inspektionerna kommer att presenteras vid Arbetsmiljöriksdagen i Stockholm den 23 oktober.

Testa dig!

Här kan testa dig och få tips för att förebygga stress i Arbetsmiljöverkets digitala stresskurs

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.