• EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

EU-parlamentet: Inte jämställt nog!

Publicerad 10 mars 2015, kl 15:58

Arbetet för jämställdhet går för långsamt. Lönegapet är för stort och det behövs bättre jämställdhet i arbetslivet. Det slog EU-parlamentet på tisdagen fast i en resolution - en icke-bindande resolution, vilket innebär att den är uppmanande, snarare än tvingande.

För att komma tillrätta med den undermåliga jämställdheten i arbetslivet, från stora lönegap inom kvinno- och mansdominerade yrken till representationen i bolagsstyrelser, uppmanar EU-parlamentet medlemsländerna att trappa upp ansträngningarna.

EU-parlamentet antar en resolution som utvärderar framstegen på väg mot jämställdhet mellan kvinnor och män varje år. Årets resolution, som tittar på utvecklingen fram till och med 2013, antogs med 441 röster för och 205 röster mot. 52 la ner sina röster.

- Den majoritet som röstade ja till resolutionen visar att Europaparlamentet står bakom kampen för lika lön för lika arbete, kampen mot våld mot kvinnor och för förslagen om mammaledighet och rätten till abort, sa den belgiske socialdemokraten Marc Tarabella, som lett parlamentets arbete med resolutionen, i en kommentar.

För jämställdhet i arbetslivet listar parlamentet ett antal särskilt angelägna utmaningar, som att bryta låsningen i förhandlingarna om ett direktiv för jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser, att främja kvinnors utbildning och karriär inom IT, teknik och vetenskap samt att erbjuda god barnomsorg så att kvinnor får möjlighet att ta sig ur deltidsträsket.

Flexiblare arbetsformer lyfts ofta fram som förutsättning för kvinnors möjlighet till karriär, men parlamentets ledamöter konstaterar också att flexibiliteten kan få negativ inverkan på kvinnors löner och pensioner. Därför uppmanas mammor och pappor att dela lika på föräldraansvaret. Men startpunkten ser olika ut bland medlemsländerna. Parlamentets ledamöter konstaterar att pappor ska ha rätt till minst tio dagars betald föräldraledighet.

 

Fakta

 • 32 procent av alla kvinnor i EU arbetar deltid, jämfört med 8,2 procent av männen
 • Kvinnors pensioner är 39 procent mindre än männens
 • Av alla som tar universitetsexamen är 60 procent kvinnor, men bara 31 procent av företagarna i EU är kvinnor. I större europeiska bolagsstyrelser är 17,8 procent kvinnor.
 • Om nuvarande utveckling fortsätter kommer målet att 75 procnet av alla kvinnor i arbetsför ålder också arbetar inte att uppnås förrän 2028. Europeiska kvinnor och män kommer inte att få lika lön för lika arbete förrän 2084, i nuvarande förändringstakt.
Europaparlamentet
Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

 • Läs även...

  Ny ILO-konvention mot våld och trakasserier

  På midsommarafton röstade FN-organet ILO för en konvention om skydd mot våld och trakasserier i arbetslivet. En konvention som Sveriges arbetstagarparter jobbat hårt för i flera år och som fått medvind av MeToo.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.