Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"F-kassan är medaktör i debatten"

Försäkringskassans uppföljning av de personer som utförsäkrades vid årsskiftet får stark kritik. Hoppingivande siffror, tycker kassan. En förskönande rapport, anser statsvetaren Björn Johnson.
Lina Jonsson Publicerad 2 juni 2010, kl 10:16

Av de cirka 15 000 som utförsäkrades vid årsskiftet var det knappt 2 000 personer som valde att inte skriva in sig hos Arbetsförmedlingen vilket var ett krav för att få ut någon ersättning från a-kassan. Försäkringskassans rapport handlar om hur de personerna har försörjt sig istället och siffrorna är positiva. Endast två procent har socialbidrag som huvudsaklig inkomst och en ganska stor andel arbetade deltid. En förskönande bild anser Björn Johnson, som är statsvetare på Malmö högskola.

- Den är slarvig, ovetenskaplig och rent kass om jag ska vara ärlig. Skulle någon av mina elever utforma en sådan rapport skulle jag ge underkänt som betyg.

Björn Johnson är kritisk på ett flertal punkter. Rapporten baserades på telefonintervjuer, där de utförsäkrade fick berätta om sin ekonomiska situation. Men 30 procent av de utförsäkrade föll bort då de inte hade något känt telefonnummer och av de resterande 800 personer som svarade, vägrade 122 att delta i undersökningen.

- Varför följer man inte upp de personer som saknar telefonnummer? Det finns förmodligen en anledning till varför de inte har det. Och varför vägrar så stor andel att ens delta i undersökningen? Det hade behövts en ordentlig uppföljning innan man kan dra någon som helst slutsats.

En annan kritik gäller frågorna i undersökningen. Endast två procent uppger att de har försörjningsstöd som inkomstkälla.

- Frågan som ställdes vid undersökningstillfället var: Har du socialbidrag som huvudsaklig inkomstkälla. Två procent svarade ja, men hade man bara frågat hur många som har bidrag så hade siffran troligen varit betydligt högre. Dessutom svarade 10 procent att de levde på sparade pengar eller med hjälp från anhöriga. Dessa personer klarade alltså inte heller att försörja sig själva.

Rapporten utfördes på beställning av socialdepartementet. Att man från Försäkringskassans sida endast trycker på de positiva siffrorna tycker Björn Johnson tyder på att kassan blivit en medaktör i sjukförsäkringsdebatten.

- De är ingen opartisk aktör. De går regeringens ärenden.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.