Annons
Annons

"F-kassan är medaktör i debatten"

Publicerad 2 juni 2010, kl 10:16

Försäkringskassans uppföljning av de personer som utförsäkrades vid årsskiftet får stark kritik. Hoppingivande siffror, tycker kassan. En förskönande rapport, anser statsvetaren Björn Johnson.

Av de cirka 15 000 som utförsäkrades vid årsskiftet var det knappt 2 000 personer som valde att inte skriva in sig hos Arbetsförmedlingen vilket var ett krav för att få ut någon ersättning från a-kassan. Försäkringskassans rapport handlar om hur de personerna har försörjt sig istället och siffrorna är positiva. Endast två procent har socialbidrag som huvudsaklig inkomst och en ganska stor andel arbetade deltid. En förskönande bild anser Björn Johnson, som är statsvetare på Malmö högskola.

- Den är slarvig, ovetenskaplig och rent kass om jag ska vara ärlig. Skulle någon av mina elever utforma en sådan rapport skulle jag ge underkänt som betyg.

Björn Johnson är kritisk på ett flertal punkter. Rapporten baserades på telefonintervjuer, där de utförsäkrade fick berätta om sin ekonomiska situation. Men 30 procent av de utförsäkrade föll bort då de inte hade något känt telefonnummer och av de resterande 800 personer som svarade, vägrade 122 att delta i undersökningen.

- Varför följer man inte upp de personer som saknar telefonnummer? Det finns förmodligen en anledning till varför de inte har det. Och varför vägrar så stor andel att ens delta i undersökningen? Det hade behövts en ordentlig uppföljning innan man kan dra någon som helst slutsats.

En annan kritik gäller frågorna i undersökningen. Endast två procent uppger att de har försörjningsstöd som inkomstkälla.

- Frågan som ställdes vid undersökningstillfället var: Har du socialbidrag som huvudsaklig inkomstkälla. Två procent svarade ja, men hade man bara frågat hur många som har bidrag så hade siffran troligen varit betydligt högre. Dessutom svarade 10 procent att de levde på sparade pengar eller med hjälp från anhöriga. Dessa personer klarade alltså inte heller att försörja sig själva.

Rapporten utfördes på beställning av socialdepartementet. Att man från Försäkringskassans sida endast trycker på de positiva siffrorna tycker Björn Johnson tyder på att kassan blivit en medaktör i sjukförsäkringsdebatten.

- De är ingen opartisk aktör. De går regeringens ärenden.

Lina Jonsson
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

 • Läs även...

  ”Oerhört svårt när inkomstförsäkringen försvann”

  När Martin blev arbetslös räknade han med att snabbt hitta ett nytt jobb. Men tiden gick och ersättningen från inkomstförsäkringen tog slut. De blev ett hårt slag mot familjens ekonomi och Martins psykiska hälsa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.