Annons

Få konflikter trots 500 kollektivavtal

Publicerad 11 februari 2014, kl 16:23

Även om det under förra året tecknades över 500 kollektivavtal så var det ett fredligt år på arbetsmarknaden när det gäller utbrutna konflikter, konstaterar Medlingsinstitutet i sin årsrapport.

Under 2013 ledde avtalsrörelsen till att 508 kollektivavtal för 2,7 miljoner anställda tecknades.

Den norm, eller märke, som lades fast genom industriavtalet, vilket innebar 6,8 procent i avtalsvärde under tre år, stod sig väl i alla sektorer, konstaterar Medlingsinstitutet.

Den vanligaste avtalstiden i de tecknade kollektivavtalen är 36 månader. Och trots de många förhandlingar som krävdes för ro dem i hamn så ledde det endast till 19 varsel om stridsåtgärder och i 4 fall utlöstes stridsåtgärder som ledde till att arbetsdagar gick förlorade på grund av strejk eller lockout. Under avtalsrörelsen förlorades 6 192 dagar.

- Det är få konlikter med tanke på avtalsrörelsens omfattning. Och utifrån de kriterier vi har för att bedöma lönebildningen så har den fungerat väl , säger säger Claes Stråth, Medlingsinstitutets generaldirektör.

Medlingsinstitutet har medlat i sammanlagt 25 tvister. Därutöver har myndigheten också medlat på regional nivå när ett fackförbund varslat om stridsåtgärder i samband med att man krävt att få teckna avtal med ett företag.

Tre blockader och fyra strejker har då hunnit träda i kraft. Ett exempel är Unionens strejk på callcentret CRS i Fränsta där 442 arbetsdagar gick förlorade till följd av en två månader lång strejk.

 

 

 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  DO ställer krav på ändrade avtal

  Avtalen inom bemanningsbranschen kan leda till diskriminering. Det hävdar Diskrimineringsombudsmannen efter att en kvinna med funktionsnedsättning nekats extraarbete. DO stämmer arbetsgivaren, men kräver också ändringar i kollektivavtalen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.