Annons

Få konflikter trots 500 kollektivavtal

Publicerad 11 februari 2014, kl 16:23

Även om det under förra året tecknades över 500 kollektivavtal så var det ett fredligt år på arbetsmarknaden när det gäller utbrutna konflikter, konstaterar Medlingsinstitutet i sin årsrapport.

Under 2013 ledde avtalsrörelsen till att 508 kollektivavtal för 2,7 miljoner anställda tecknades.

Den norm, eller märke, som lades fast genom industriavtalet, vilket innebar 6,8 procent i avtalsvärde under tre år, stod sig väl i alla sektorer, konstaterar Medlingsinstitutet.

Den vanligaste avtalstiden i de tecknade kollektivavtalen är 36 månader. Och trots de många förhandlingar som krävdes för ro dem i hamn så ledde det endast till 19 varsel om stridsåtgärder och i 4 fall utlöstes stridsåtgärder som ledde till att arbetsdagar gick förlorade på grund av strejk eller lockout. Under avtalsrörelsen förlorades 6 192 dagar.

- Det är få konlikter med tanke på avtalsrörelsens omfattning. Och utifrån de kriterier vi har för att bedöma lönebildningen så har den fungerat väl , säger säger Claes Stråth, Medlingsinstitutets generaldirektör.

Medlingsinstitutet har medlat i sammanlagt 25 tvister. Därutöver har myndigheten också medlat på regional nivå när ett fackförbund varslat om stridsåtgärder i samband med att man krävt att få teckna avtal med ett företag.

Tre blockader och fyra strejker har då hunnit träda i kraft. Ett exempel är Unionens strejk på callcentret CRS i Fränsta där 442 arbetsdagar gick förlorade till följd av en två månader lång strejk.

 

 

 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  Unga går ofta miste om tjänstepension

  Många unga känner inte till hur pensionssystemet fungerar. Det gör att de skjuter upp inträdet på arbetsmarknaden, och riskerar att gå miste om viktiga pensionspengar.

 • Läs även...

  SAS-anställda förlorade mot Unionen

  De medlemmar på SAS som stämt Unionen förlorade målet. Enligt tingsrätten hade Unionen rätt att teckna avtalet om höjd pensionsålder.

 • Läs även...

  Förändringar väntar på pressat SAS

  650 miljoner kronor. Så mycket kostade pilotstrejken SAS enligt den kvartalsrapport som presenterades i dag. Totalt gick flygbolaget back med 1,2 miljarder det andra kvartalet, vilket enligt SAS-chefen kommer leda till förändringar i verksamheten.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.