Annons
Annons
 • Först på banan bland digitala assistenter i mobilen var Siri, som utvecklades för såväl Blackberry, iOS och Android. Men sedan Apple köpte upp Siri 2010 blev hon bara Iphone-vännernas assistent. I dag finns flera olika varianter, som Googles tjänst Now, Microsofts Cortana och snart även Facebooks M. Foto: Kollega

Facebook lanserar digital assistent

Publicerad 27 augusti 2015, kl 11:56

Apple har Siri, Microsoft Cortana, Google Now - digitala personliga assistenter som med hjälp av insamlad data kan ge dig personligt anpassade råd och vägledning. Nu lanserar Facebook sin variant: M. Till skillnad från Siri och Cortana kommer M, utöver data och algoritmer, att skötas av människor och på sikt integreras med företag.

Assistenten M kommer att bli en tilläggstjänst till Facebooks chatapp Messenger. Tjänsten kommer att sysselsätta tusentals anställda, säger David Marcus, vicechef för Messenger, till tidningen Wired.

I förlängningen är planen också att öppna upp för företag att hantera kundservice och annat via M.

Vad gäller stora språk kommer M sannolikt som sina kollegor att använda automatisk översättning. Men med tiden kan en sådan tjänst behöva en större lokalkulturell kunskap för att kunna dra full nytta av de anställdas mänskliga egenskaper. 

Ännu längre fram kommer förstås de anställda med sin mänsklighet att bidra till att utveckla den artificiella intelligensen hos M, och, kan man tänka sig, steg för steg skapa arbetsbrist åt sig själva. Men det blir långt senare. Än så länge testas bara en betaversion av M bland ett hundratal utvalda Messenger-användare på den amerikanska västkusten.

Enligt Wired ska M kunna bistå med att rekommendera och boka plats på restauranger, boka resor, föreslå inköp och även ringa upp olika leverantörer, stå i telefonkö och sedan teckna abonnemang av till exempel TV eller telefoni.

På så sätt tar M också upp kampen mot tjänster som TaskRabbit och Magic, appar som kopplar samman (mänskliga) rådgivare med frågeställare, lite i stil med telefontjänsten 118 118 som var stora i Sverige för några år sedan. Med M vill Facebook även utmana Google som den stora kunskapsbanken man kan ställa frågor till, men med en större personlig kunskap om dig som användare.

”Vi samlar in dina intentioner, information om vad du vill göra”, förklarar David Marcus i Wired. Utifrån den kunskapen är steget kort till att agera – och köpa.

I dagsläget utgår M inte från all den personliga data Facebook redan samlat in om sina användare, försäkrar David Marcus, utan från de frågor användaren ställer, men det kan nog komma att ändras ”någon gång framöver, med användarens tillåtelse”, säger han.

Tjänsten Messenger har på två år ökat antal användare i världen till 700 miljoner.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Så skyddar du din data

  Stora aktörer som Google och Facebook samlar in massor av information om dig. Men det finns alternativ till jättarna. Och enligt IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder behöver vi inte vara särskilt oroliga tack vare GDPR.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.