Annons
Annons
 • Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Susanne Lindholm / TT

Facebook nobbar avtal

Publicerad 15 september 2016, kl 15:01

I över ett halvår har Unionen försökt skriva kollektivavtal med Facebook. På onsdagen kom beskedet: Det amerikanska storföretaget, med datorhall i Luleå, säger nej. I alla fall för tillfället.
- Men vi kommer ha fortsatt dialog både med företaget och medlemmarna där. Vi ser det som en långsiktig process, säger Sara Hedman, Unionens förhandlare.

Det var i början av året som diskussionerna mellan Unionen och Facebook kom igång. Att bolaget nu säger nej beror, enligt Sara Hedman, på att ”de inte har något intresse av det i dag”. En anledning till det är i sin tur att bolaget redan anser sig ha anställningsvillkor som är bättre än kollektivavtalets.

Läs mer: Unionen i samtal med Facebook om avtal

– Vi är inte emot att man ska ha bättre villkor än avtalets, så har man det på många arbetsplatser. Oavsett om deras nej grundar sig i de villkor de har i dag så måste vi fortsätta förklara fördelarna med den svenska modellen, det kan vara svårt att förstå för utländska företag, konstaterar Sara Hedman som inte vill se Facebooks nej som ett nej för all framtid.

– Många andra stora utländska IT-bolag som Microsoft, Huawei och Samsung har tecknat kollektivavtal. Det är en kvalitetsstämpel att ha avtal. Det är så rotat i grunden.

Unionen siktar nu på en fortsatt dialog både med Facebook och medlemmar på företaget.

– Föregående år var det på IT-sidan som vi fick flest nya medlemmar, det finns ett otroligt tryck i fackliga frågor där och en stor vilja från medlemmarna för att få kollektivavtal.

Läs mer: Ny basindustri ger få jobb

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Få kollektivavtal i dataspelsbranschen

  Kollektivavtalen fortsätter lysa med sin frånvaro i spelutvecklingsbranschen. Endast en handfull av 400 svenska spelutvecklarföretag omfattas av avtal.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket tar fajt för tjänstepension efter 65

  Du som fortsätter jobba efter 65 får inte längre pengar insatta till din tjänstepension. Fel, anser facket som inlett förhandlingar med arbetsgivarsidan för att få till en ändring.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.