Annons
Annons
 • Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Susanne Lindholm / TT

Facebook nobbar avtal

Publicerad 15 september 2016, kl 15:01

I över ett halvår har Unionen försökt skriva kollektivavtal med Facebook. På onsdagen kom beskedet: Det amerikanska storföretaget, med datorhall i Luleå, säger nej. I alla fall för tillfället.
- Men vi kommer ha fortsatt dialog både med företaget och medlemmarna där. Vi ser det som en långsiktig process, säger Sara Hedman, Unionens förhandlare.

Det var i början av året som diskussionerna mellan Unionen och Facebook kom igång. Att bolaget nu säger nej beror, enligt Sara Hedman, på att ”de inte har något intresse av det i dag”. En anledning till det är i sin tur att bolaget redan anser sig ha anställningsvillkor som är bättre än kollektivavtalets.

Läs mer: Unionen i samtal med Facebook om avtal

– Vi är inte emot att man ska ha bättre villkor än avtalets, så har man det på många arbetsplatser. Oavsett om deras nej grundar sig i de villkor de har i dag så måste vi fortsätta förklara fördelarna med den svenska modellen, det kan vara svårt att förstå för utländska företag, konstaterar Sara Hedman som inte vill se Facebooks nej som ett nej för all framtid.

– Många andra stora utländska IT-bolag som Microsoft, Huawei och Samsung har tecknat kollektivavtal. Det är en kvalitetsstämpel att ha avtal. Det är så rotat i grunden.

Unionen siktar nu på en fortsatt dialog både med Facebook och medlemmar på företaget.

– Föregående år var det på IT-sidan som vi fick flest nya medlemmar, det finns ett otroligt tryck i fackliga frågor där och en stor vilja från medlemmarna för att få kollektivavtal.

Läs mer: Ny basindustri ger få jobb

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket vill ta över ansvar från DO

  Risken för arbetsgivare som inte gör lönekartläggningar att råka ut för ett vite är mycket liten. Unionen vill därför ta över tillsynsansvaret från Diskrimineringsombudsmannen (DO).

 • Läs även...

  Kräver bättre ersättning för arbetsskadade

  Trots att fler skadar sig på jobbet är det färre som beviljas livränta. Förändringar i Arbetsskadeförsäkringen har lett till allvarliga brister och berövat tusentals arbetstagare tillräcklig ersättning, anser fackförbundet Forena.

 • Läs även...

  Höga löner men få avtal i techbranschen

  Kampen om talangfulla medarbetare driver upp lönerna i den svenska techbranschen. Men majoriteten av jättarna på topplistan väljer fortfarande bort kollektivavtal.