Annons
 • Facebooka på arbetstid? Ja, det kanske kan bli modellen, när nya forumet Facebook at Work ser dagens ljus. På bilden går en anställd förbi en skylt på ett av Facebooks kontor i Menlo Park, Kalifornien. Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Facebook startar jobbforum

Publicerad 17 november 2014, kl 11:43

Facebook ger sig in på den professionella arenan med ett nytt forum för arbetslivet, och utmanar därmed Google Drive, Microsoft Office och Linkedin. På ”Facebook at Work” ska man kunna chatta, nätverka, dela och samarbeta i dokument, rapporterar Financial Times. Därmed kan det också bli lättare att separera sin privata profil från sin professionella.

Facebook är med sina över 1,3 miljarder användarkonton det tveklöst största sociala mediet i världen. Men det är framför allt för privat kommunikation forumet används – och för företag och organisationer som vill nå privata konsumenter. Webbaserade tjänster för arbetsrelaterad kommunikation, nätverkande och dokumenthantering har i stället Google Drive, Microsoft Office och Linkedin stått för.

Nu utmanas de av Mark Zuckerbergs mastodontforum, när Facebook drar igång en ny tjänst: ”Facebook at Work”. Det rapporterar Financial Times som kommit över vad de beskriver som hemliga uppgifter.

Den nya sajten ska enligt de uppgifterna se ut och fungera ungefär som det Facebook vi över miljarden användare redan känner oss så hemma med, men på en separat sajt, vilket kan underlätta för alla som någon gång hamnat i dilemmat att privata bilder och konversationer blir synliga för såväl chefer som kunder och kollegor.

Facebook har kritiserats för att ta för lätt på säkerheten kring användardata. För att företag och organisationer ska våga använda det nya forumet för känslig, professionell kommunikation måste också säkerheten hamna mer i fokus.

Många företag har också förbjudit användning av Facebook på arbetstid, eftersom det stjäl för mycket tid. Med den nya tjänsten hoppas Facebook att kunna få tillbaka användarna också under arbetstid, vilket naturligtvis är viktigt för att inte tappa annonsörer. Facebook at Work kommer, enligt Financial Times, antagligen inte att vara avgiftsbelagt, åtminstone inte till en början.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Nätmissarna som kan kosta dig jobbet

  Vad du än gör – prata inte illa om företaget eller chefen i sociala medier. Då lär det bli svårt att få nytt jobb framöver. Även alltför lättklädda bilder kan ställa till det.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Rätt taktik på nätet

  Alla hänger på sociala medier. Även arbetsgivare. Tänk bara till innan du startar ett konto i företagets namn. Här kommer några tumregler för ett genomtänkt konto.

 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

 • Läs även...

  Slimmade företag drabbar anställda

  Slimmade organisationer, ofta i kombination med eviga omorganisationer, leder till att tiden och orken tryter för många anställda. Tre av fyra tjänstemän upplever att de fått mer att göra på jobbet, visar Kollegas nya undersökning.

 • Läs även...

  Så får du en mobilfri jul

  En mobillåda är kanske en bra julklapp. Ännu bättre är en arbetsgivare som ser till att du får vara ledig när du ska vara ledig.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.