Annons
Annons

Facebookinlägg ledde till uppsägning

Publicerad 5 oktober 2011, kl 12:27

"Unleash the fucking fury" skrev en anställd på Goexcellent i Piteå på sin Facebooksida. Och blev uppsagd tillsammans med två kollegor som också skrivit kryptiska meddelanden om sin arbetsgivare. Unionen har nu kallat till förhandling med arbetsgivaren.

I början av augusti i år reagerade tre anställda på Goexcellent i Piteå på att en arbetskamrat blivit uppsagd. En av dem skrev på sin Facebooksida:
"Jag hade stormat in till chefen och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury."
En annan kollega kontrade med: "En sjua + AK47 gogogo. Jag är på semester."
"As long as you shoot the fuckers and not the fuckees..." lär en tredje arbetskamrat ha skrivit enligt Piteåtidningen.
De tre kommentarerna uppfattades av företaget som hot, och de tre anställda både polisanmäldes och sades upp av personliga skäl någon månad senare. Polisen lade ner ärendet, men uppsägningen kvarstår och Unionen kommer att företräda åtminstone två av de tre Fackbookskribenterna.
- Den tredje gick med i förbundet först dagen efter uppsägningen, säger Roger Andersson, regionchef för Unionen Norrbotten.
De tre uppsagda hävdar att deras Facebookkommentarer bara var fånig jargong och dumma skämt. Företagets vd anser dock, enligt Norrbottenskuriren, att Facebookinläggen var grova och att man inte accepterar hot och trakasserier.

- Vi jobbar just nu med ärendena och det kommer att bli två separata förhandlingar, säger Siw Kalliostenmaa, ombudsman i Unionen Norrbotten.
- Min inställning är att alla har rätt att få sin sak prövad om det finns minsta tvivel om att arbetsgivarens skäl inte är tillräckliga. Om du missköter sig har arbetsgivaren långgående skyldigheter att försöka lösa situationen, genom att till exempel prata med dig och säga åt dig att skärpa dig.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Slutspurt i las-förhandlingarna

  Om bara några få dagar måste fack och arbetsgivare vara överens om en ny modell för den svenska arbetsmarknaden, bland annat vad gäller las, lagen om anställningsskydd. Annars hotar lagstiftning.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.

 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.