Annons
Annons

Facebookinlägg ledde till uppsägning

Publicerad 5 oktober 2011, kl 12:27

"Unleash the fucking fury" skrev en anställd på Goexcellent i Piteå på sin Facebooksida. Och blev uppsagd tillsammans med två kollegor som också skrivit kryptiska meddelanden om sin arbetsgivare. Unionen har nu kallat till förhandling med arbetsgivaren.

I början av augusti i år reagerade tre anställda på Goexcellent i Piteå på att en arbetskamrat blivit uppsagd. En av dem skrev på sin Facebooksida:
"Jag hade stormat in till chefen och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury."
En annan kollega kontrade med: "En sjua + AK47 gogogo. Jag är på semester."
"As long as you shoot the fuckers and not the fuckees..." lär en tredje arbetskamrat ha skrivit enligt Piteåtidningen.
De tre kommentarerna uppfattades av företaget som hot, och de tre anställda både polisanmäldes och sades upp av personliga skäl någon månad senare. Polisen lade ner ärendet, men uppsägningen kvarstår och Unionen kommer att företräda åtminstone två av de tre Fackbookskribenterna.
- Den tredje gick med i förbundet först dagen efter uppsägningen, säger Roger Andersson, regionchef för Unionen Norrbotten.
De tre uppsagda hävdar att deras Facebookkommentarer bara var fånig jargong och dumma skämt. Företagets vd anser dock, enligt Norrbottenskuriren, att Facebookinläggen var grova och att man inte accepterar hot och trakasserier.

- Vi jobbar just nu med ärendena och det kommer att bli två separata förhandlingar, säger Siw Kalliostenmaa, ombudsman i Unionen Norrbotten.
- Min inställning är att alla har rätt att få sin sak prövad om det finns minsta tvivel om att arbetsgivarens skäl inte är tillräckliga. Om du missköter sig har arbetsgivaren långgående skyldigheter att försöka lösa situationen, genom att till exempel prata med dig och säga åt dig att skärpa dig.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Var uppsagd utan att veta om det

  När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare.

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

 • Läs även...

  Kollektivavtal minskar utvisningsrisk

  Kompetensutvisningar har gett Sverige dåligt rykte. Atif Javed har ett tips till dem som liksom han sökt sig till Sverige för att arbeta: Välj ett företag med kollektivavtal.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.