Annons
Annons

Facebookinlägg ledde till uppsägning

Publicerad 5 oktober 2011, kl 12:27

"Unleash the fucking fury" skrev en anställd på Goexcellent i Piteå på sin Facebooksida. Och blev uppsagd tillsammans med två kollegor som också skrivit kryptiska meddelanden om sin arbetsgivare. Unionen har nu kallat till förhandling med arbetsgivaren.

I början av augusti i år reagerade tre anställda på Goexcellent i Piteå på att en arbetskamrat blivit uppsagd. En av dem skrev på sin Facebooksida:
"Jag hade stormat in till chefen och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury."
En annan kollega kontrade med: "En sjua + AK47 gogogo. Jag är på semester."
"As long as you shoot the fuckers and not the fuckees..." lär en tredje arbetskamrat ha skrivit enligt Piteåtidningen.
De tre kommentarerna uppfattades av företaget som hot, och de tre anställda både polisanmäldes och sades upp av personliga skäl någon månad senare. Polisen lade ner ärendet, men uppsägningen kvarstår och Unionen kommer att företräda åtminstone två av de tre Fackbookskribenterna.
- Den tredje gick med i förbundet först dagen efter uppsägningen, säger Roger Andersson, regionchef för Unionen Norrbotten.
De tre uppsagda hävdar att deras Facebookkommentarer bara var fånig jargong och dumma skämt. Företagets vd anser dock, enligt Norrbottenskuriren, att Facebookinläggen var grova och att man inte accepterar hot och trakasserier.

- Vi jobbar just nu med ärendena och det kommer att bli två separata förhandlingar, säger Siw Kalliostenmaa, ombudsman i Unionen Norrbotten.
- Min inställning är att alla har rätt att få sin sak prövad om det finns minsta tvivel om att arbetsgivarens skäl inte är tillräckliga. Om du missköter sig har arbetsgivaren långgående skyldigheter att försöka lösa situationen, genom att till exempel prata med dig och säga åt dig att skärpa dig.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  "Las-förslaget kan få viss betydelse"

  PTK och Svenskt Näringsliv sa ja. LO sa nej. Men till vad? Parterna håller på las-förslaget men visst innehåll har ändå sipprat ut. Och delar kommer kanske att lyftas in i en framtida lag om anställningsskydd, tippar en arbetsrättsexpert.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.