Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken kan få draghjälp av EU

I skuggan av den ekonomiska krisen i Europa pågår ett projekt för att skapa arbete och tillväxt tio år framåt - EU 2020. Om dessa gemensamma mål och om den fackliga utvecklingen i EU, berättade chefen för svenska fackens Brysselkontor, Tommy Svensson, på ett möte med tjänstemannarörelsens internationella klubb.
Johanna Rovira Publicerad 1 oktober 2010, kl 13:55

Den ekonomiska krisen är på väg in i en tredje fas. Efter bankkrisen och arbetslöshetskrisen är den sociala krisen nära, när flertalet medlemsländer inför svångremspolitik och genomför stora nedskärningar för att få ordning på sin ekonomi.

- Nu är det är det inte längre okej att ha mer än tre procents underskott eller sextio procent i statsskuld, säger Tommy Svensson, chef för LO:s, TCO:s och Sacos gemensamma Brysselkontor när han på inbjudan av I-klubben, tjänstemannarörelsens internationella klubb, sammanfattade läget i Bryssel.

- Europafacket kämpar för att få till stånd en långsammare återanpassning, men det finns stor press på att försämra sociala förmåner, avskeda folk och sänka lönerna inom den offentliga sektorn. Man hävdar att bara om vi snabbt får ordning på ekonomin kan vi bygga ut välfärden.

Vid sidan om den överskuggande krisen pågår strategin EU 2020. Det består av fem gemensamma mål för europeiska unionen, med syfte att skapa jobb och tillväxt, och ska ersätta Lissabonprocessen.

- Att ministrarna över huvud taget går med på målen beror nog på att de ligger så långt fram i tiden att de vet att de inte längre kommer att vara ansvariga för dem. Men de här målen är något som den fackliga rörelsen ska använda sig av för att sätta tryck på politikerna, säger Tommy Svensson.   

Vissa mål, som det om att tre procent av medlemsländernas BNP ska läggas på forskning och utveckling, ska alla länder uppfylla senast år 2020. För andra mål, som exempelvis sysselsättningsmålet, räknas EU-snittet. Målet på att 75 procent av kvinnor och män i arbetsför ålder ska vara sysselsatta kan alltså bli högre för en del länder och lägre för andra. Dessutom anses målet uppnått om 70 procent av kvinnorna och 80 procent av männen jobbar. EU-parlamentet vill också se vissa delmål uppfyllda.

Fattigdomsmålet handlar om att minska antalet fattiga med åtminstone en fjärdedel.

- Det har varit en hel del tjafs om fattigdomsmålet eftersom fattigdom är relativt. Så nu får länderna själva välja en av tre olika definitioner, men tanken är att få en press på ökad utjämning, säger Tommy Svensson.

Utbildningsmålet är att andelen högutbildade i yngre generationer ska stiga till 40 procent och det klimatpolitiska målet är att energikonsumtionen minskar med 20 procent från nuvarande
nivå och utsläppen av växthusgaser med 20 procent i förhållande till
nivån 1990.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.