Facken kräver 2,8 procent

Publicerad 12 november 2012, kl 13:10

Facken inom industrin har kommit överens om ett modest lönekrav inför nästa års avtalsrörelse - 2,8 procent. Kravet på ett ettårigt avtal kan dock facken rucka på om priset är det rätta.

Under en presskonferens på måndagen förklarade de fem förbund som ingår i Facken inom industrin, hur de kommit fram till siffran 2,8 procent - i det ingår kraven på ytterligare en månad föräldralön och fortsatt arbetstidsförkortning. Förbunden har bland annat utgått från Riksbankens inflationsmål på två procent och tagit med den rådande lågkonjunkturen i beräkningen.

-  Vi vill ha reallöneökningar men det är viktigt att de balanserar mot företagens möjlighet att konkurrera på internationella marknaden, sade Unionens ordförande, Cecilia Fahlberg.

- Sysselsättningen kan störas om vi har för höga, men faktiskt också om vi har för låga löneökningar, det gäller att hitta en balanspunkt, sade Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Balanspunkten ligger enligt förbunden på 2,8 procent och individgarantin för de löneavtal som har regler om minsta löneökning, ligger på 430 kronor. Förbunden vill också ha en extra månad med föräldralön, där arbetsgivaren betalar utfyllnaden mellan föräldrapenningen och upp till 90 procent av lönen.

- Vi har haft ett långsiktigt mål på sex månaders föräldralön och nu vill vi komma i mål med den frågan. Det är viktigt för jämställdheten, sade Cecilia Fahlberg.

När det gäller arbetstidsförkortningen är det långsiktiga målet 100 timmar per år och hur många timmar man kan bocka av efter nästa avtalsrörelse får förhandlingarna visa. Facken inom industrin kan tänka sig att göra avkall på kravet om ett ettårigt avtal om de kan nå framgång i andra viktiga frågor.  

- Arbetstidsförkortningen är den viktigaste frågan jämte föräldralönen, sade Cecilia Fahlberg.

- För oss är det viktigt att förkorta arbetstiden, men det är inte viktigt att göra det veckovis, sade Per-Olof Sjöö, GS ordförande, och förklarade att man också vill att det ska kunna gå att använda arbetstidsförkortningen för ta delpension.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

   Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

  • Läs även...

   Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

   Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

  • Läs även...

   Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

   I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

  • Läs även...

   Partierna om: Framtidens arbetsliv

   Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

  • Läs även...

   Partierna om: Den svenska partsmodellen

   Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.