Annons
Annons
 • Medlemmar i Vårdförbundet strejkar för högre löner. Foto: Henrik Montgomery/TT

Facket bra för demokratin och ekonomin

Publicerad 15 februari 2019, kl 13:32

Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från tankesmedjan Futurion.

Facken tappar medlemmar på många håll i världen och i flera länder har fackföreningarnas ställning försvagats på grund av politiska beslut. Samtidigt har bland annat OECD och ledande ekonomer ändrat inställning och blivit mer positiva till facket. Det visar tankesmedjan Futurions rapport i vilken man sammanställt och analyserat aktuell forskning om fackföreningar.

Enligt rapporten har reallönerna stigit snabbare i länder med starka fack, samtidigt som de i många fall legat stilla eller till och med stagnerat i länder utan starka fackföreningar. Inkomstklyftorna har ökat i nästan alla länder men utvecklingen har bromsats där facken kunnat agera motkraft.

– Många ekonomer har tidigare betraktat facket som ett marknadshinder som hållit uppe lönerna, försvårat för företagen och bidragit till högre arbetslöshet. Verkligheten är dock en annan och vi kan se att även näringslivet klarar sig bättre i länder med starka fack, säger Carl Melin, forskningsledare på Futurion och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Sverige och övriga nordiska länder klarar sig mycket bra i internationella jämförelser och en bidragande faktor till det är partsmodellen. Länder där fack och arbetsgivare, i stället för staten, bestämmer över lönebildningen klarar omställningar i näringslivet betydligt bättre än andra, enligt Futurion.

Läs hela rapporten: ”Vad är grejen med facket – om fackföreningar och partsmodellens roll för demokrati och välstånd”

Futurion

Futurion är en facklig tankesmedja som startades 2016 av de 14 TCO-förbunden och TCO.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.