Facket - inget att skämmas för

Publicerad 10 september 2012, kl 08:30

Om fackligt arbete räknades som kompetensutveckling skulle fler engagera sig mer. Men fyra av tio kan inte tänka sig att ta ett uppdrag alls, visar en undersökning som Kollega låtit göra.

Nio av tio svarande i Kollegas undersökning tycker att de kan prata öppet om sitt fackliga medlemskap. Men därifrån till att också åta sig uppdrag i den lokala klubben är steget stort.

Mest benägna att till exempel axla ordföranderollen är de under 39 år, medan de över 59 är minst sugna. Men de ungas engagemang är villkorat. 35 procent uppger till exempel att det måste räknas som kompetensutveckling för att vara intressant. Var fjärde känner att det måste gå att kombinera med att göra karriär. Även om man kunde dela på ansvaret skulle fler vara intresserade. 

De aspekterna är inte lika viktiga för de äldre, där det i stället framkommer att många upplever att de är färdiga med det fackliga arbetet, att de blivit chef, eller att de upplever att kollegorna inte är tacksamma för det arbete man lägger ner.

Vad skulle få dig att ta ett fackligt uppdrag?

  Snitt   Under 39   Över 59 
Att det tog mindre tid   8%     3%  2%
Att jag kunde välja vissa delar/
inte vara ansvarig för allt
 11%    16%  7%
Att jag samtidigt kan göra karriär  11%    24%  3%
Att det räknas som kompetensutveckling  22%    35%  11%
Att det hade varit mer accepterat på jobbet  5%    10%  2%
Inget  40%    31%  49%
Annat  12%     5%  25%

Fotnot: Enkäten har besvarats av 990 personer.                                      

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.