Annons
Annons
 • Stefan Löfven på besök i Marbodals fabrik i Tidaholm. Foto: Adam Ihse / TT

Facket kritiskt till Marbodals fabriksflytt

Publicerad 10 januari 2020, kl 14:18

Kökstillverkaren Nobia vill flytta hela produktionen av Marbodalkök från Tidaholm till Jönköping. Facken är kritiska och försöker få bolaget att tänka om.

Nobias nya fabrik planeras stå klar 2024 och uppskattas kosta två miljarder kronor. De 600 anställda som i dag jobbar i Tidaholmsfabriken kommer att erbjudas anställningar i den nya anläggningen i Jönköping, sex mil söderut. Men Unionenklubben är kritisk till företagets planer.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning och vill behålla fabriken i Tidaholm. Man tar inte hänsyn till att många kommer att behöva pendla långt över en timma, vilket inte är en realistisk lösning. Många av tjänstemännen bor i Skövde och skulle få ännu längre restid, säger Bekke Söderhielm i Unionenklubben.

Den nya anläggningen föreslås placeras i Jönköping för att uppnå bästa möjliga transport- och logistikeffektivitet och kundnärhet, uppger Nobia. Unionen och de övriga facken på företaget anser dock att en ny fabriksanläggning är en nödvändighet.

– Det är väldigt positivt att företaget vill bygga en ny fabrik i Sverige och att arbetstillfällena stannar i landet. Om man inte satsar kommer man ingenstans, säger Bekke Söderhielm.

Unionenklubben har cirka 100 medlemmar på Nobia i Tidaholm. 30 procent av dem arbetar på fabriken som bolaget vill flytta medan resten är knutna till försäljningsbolaget som blir kvar. Men även de vars anställningar inte berörs skulle påverkas av en fabriksflytt, enligt Bekke Söderhielm.

– Våra medlemmar är oroliga inför framtiden. Om 600 arbetstillfällen skulle försvinna från Tidaholms kommun kommer det att få omfattande påverkan på huspriser, skatter och andra satsningar i kommunen, säger hon.

Facket vill inte kommentera de pågående mbl-förhandlingar.

– Vi hoppas kunna få företaget att ändra sitt inriktningsbeslut och bygga fabriken i Tidaholm, säger Bekke Söderhielm.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-01-31.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Säsongsarbetare drabbas av snöbrist

  Hundratals säsongsarbetare på skidanläggningar drabbas av det milda vintervädret. Lina Norström, som jobbar på en anläggning i Småland, får jobba mycket mindre än tänkt och måste klara sig på 3 000 kronor i januari.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.