Annons
Annons
 • Stefan Löfven på besök i Marbodals fabrik i Tidaholm. Foto: Adam Ihse / TT

Facket kritiskt till Marbodals fabriksflytt

Publicerad 10 januari 2020, kl 14:18

Kökstillverkaren Nobia vill flytta hela produktionen av Marbodalkök från Tidaholm till Jönköping. Facken är kritiska och försöker få bolaget att tänka om.

Nobias nya fabrik planeras stå klar 2024 och uppskattas kosta två miljarder kronor. De 600 anställda som i dag jobbar i Tidaholmsfabriken kommer att erbjudas anställningar i den nya anläggningen i Jönköping, sex mil söderut. Men Unionenklubben är kritisk till företagets planer.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning och vill behålla fabriken i Tidaholm. Man tar inte hänsyn till att många kommer att behöva pendla långt över en timma, vilket inte är en realistisk lösning. Många av tjänstemännen bor i Skövde och skulle få ännu längre restid, säger Bekke Söderhielm i Unionenklubben.

Den nya anläggningen föreslås placeras i Jönköping för att uppnå bästa möjliga transport- och logistikeffektivitet och kundnärhet, uppger Nobia. Unionen och de övriga facken på företaget anser dock att en ny fabriksanläggning är en nödvändighet.

– Det är väldigt positivt att företaget vill bygga en ny fabrik i Sverige och att arbetstillfällena stannar i landet. Om man inte satsar kommer man ingenstans, säger Bekke Söderhielm.

Unionenklubben har cirka 100 medlemmar på Nobia i Tidaholm. 30 procent av dem arbetar på fabriken som bolaget vill flytta medan resten är knutna till försäljningsbolaget som blir kvar. Men även de vars anställningar inte berörs skulle påverkas av en fabriksflytt, enligt Bekke Söderhielm.

– Våra medlemmar är oroliga inför framtiden. Om 600 arbetstillfällen skulle försvinna från Tidaholms kommun kommer det att få omfattande påverkan på huspriser, skatter och andra satsningar i kommunen, säger hon.

Facket vill inte kommentera de pågående mbl-förhandlingar.

– Vi hoppas kunna få företaget att ändra sitt inriktningsbeslut och bygga fabriken i Tidaholm, säger Bekke Söderhielm.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.