Annons
 • ABB delar ut bonus till chefer. Foto: AP Photo/Keystone/Urs Flueeler/TT

Facket på ABB kritiskt till bonusutdelning

Publicerad 15 mars 2017, kl 14:52

ABB:s ledning får dela på 100 miljoner kronor i bonus. Märkligt, tycker facket.
"Vi vet ju inte på vilka grunder de får sin bonus", säger Krista Andersson, Unionens ordförande på ABB i Västerås.

Enligt Dagens Industri är det tolv chefer i koncernledningen som får dela på pengarna för sina insatser 2016. Mest, 23 miljoner kronor, får vd:n Ulrich Spiesshofer. Samtidigt får ledningen svidande kritik av revisorerna. I årsredovisningen skriver dessa att ABB inte har ”upprätthållit effektiv intern kontroll över finansiell rapportering”.

Bakgrunden till kritiken är en omfattande förskingring i ABB i Sydkorea som kostade bolaget cirka 660 miljoner kronor, en kostnad som belastar resultaträkningen för 2016.

På Unionenklubben i Västerås ser man två skäl att ifrågasätta ledningens stora bonus. För det första pågår det sedan flera år ett arbete för att öka produktiviteten som påverkar tjänstemännen.

– Vi tycker att det blir lite märkligt att högsta ledningen får bonus samtidigt som man håller på med ett produktivitetsprogram. Vi säger inte att det är fel att höja produktiviteten, men vi är kritiska till hur man gör det, säger Krista Andersson.

– Dessutom går det inte att veta på vilka grunder de får sin bonus. När summan är så hög så sticker det i ögonen. Samtidigt ska man komma ihåg att deras ersättning i hög grad bygger på bonus.

På ABB finns det inget generellt vinstdelningssystem för de anställda. Däremot omfattas vissa grupper av chefer även i Sverige av ett bonusprogram. Inom Unionen på ABB har frågan diskuterats.

– En vanlig anställd får ingen bonus. Vi anser att det är lön vi ska ha. Men vi säger inte nej till vinstdelning om det inte inkräktar på lönen, säger Krista Andersson.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Damhockeyn kräver bättre villkor

  De kvinnliga ishockeyspelarna har betydligt sämre villkor än de manliga. Nu går de samman och organiserar sig för att förbättra situationen.

 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Unionen: Europafacket har fel om minimilöner

  Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att föreslå nya regler för att alla löntagare i EU ska ha en minimilön. Det välkomnas av Europafacket, men Unionens ordförande Martin Linder är mycket kritisk.

 • Läs även...

  Regeringen höjer lönebidraget

  Den 1 januari nästa år höjs taket för lönebidrag från 19 100 till 20 000 kronor per månad. Syftet är att öka sysselsättningen bland personer med en funktionsnedsättning.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.