• ABB delar ut bonus till chefer. Foto: AP Photo/Keystone/Urs Flueeler/TT

Facket på ABB kritiskt till bonusutdelning

Publicerad 15 mars 2017, kl 14:52

ABB:s ledning får dela på 100 miljoner kronor i bonus. Märkligt, tycker facket.
"Vi vet ju inte på vilka grunder de får sin bonus", säger Krista Andersson, Unionens ordförande på ABB i Västerås.

Enligt Dagens Industri är det tolv chefer i koncernledningen som får dela på pengarna för sina insatser 2016. Mest, 23 miljoner kronor, får vd:n Ulrich Spiesshofer. Samtidigt får ledningen svidande kritik av revisorerna. I årsredovisningen skriver dessa att ABB inte har ”upprätthållit effektiv intern kontroll över finansiell rapportering”.

Bakgrunden till kritiken är en omfattande förskingring i ABB i Sydkorea som kostade bolaget cirka 660 miljoner kronor, en kostnad som belastar resultaträkningen för 2016.

På Unionenklubben i Västerås ser man två skäl att ifrågasätta ledningens stora bonus. För det första pågår det sedan flera år ett arbete för att öka produktiviteten som påverkar tjänstemännen.

– Vi tycker att det blir lite märkligt att högsta ledningen får bonus samtidigt som man håller på med ett produktivitetsprogram. Vi säger inte att det är fel att höja produktiviteten, men vi är kritiska till hur man gör det, säger Krista Andersson.

– Dessutom går det inte att veta på vilka grunder de får sin bonus. När summan är så hög så sticker det i ögonen. Samtidigt ska man komma ihåg att deras ersättning i hög grad bygger på bonus.

På ABB finns det inget generellt vinstdelningssystem för de anställda. Däremot omfattas vissa grupper av chefer även i Sverige av ett bonusprogram. Inom Unionen på ABB har frågan diskuterats.

– En vanlig anställd får ingen bonus. Vi anser att det är lön vi ska ha. Men vi säger inte nej till vinstdelning om det inte inkräktar på lönen, säger Krista Andersson.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Samtalsgrupp minskar risk för utmattning

  Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.