Annons
Annons
 • Finansminister Anders Borg presenterar regeringens vårproposition vid en presskonferens. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Facket saknar satsning på kompetensutveckling

Publicerad 9 april 2014, kl 12:28

Unionen välkomnar fler platser på lärarutbildningarna men saknar satsningar på kompetensutveckling för de yrkesverksamma, i årets vårproposition.

Från fackligt håll har reaktionerna varit ljumt positiva till årets vårproposition. IF Metall har kritiserat bristen på arbetsmiljösatsningar, Unionen saknar kompetensutveckling och TCO hade gärna sett en förbättrad arbetslöshetsförsäkring.

- Visst finns det bra saker i vårpropositionen som satsningar på infrastruktur och utbildning, men huvudfrågan för att åstadkomma en bättre matchning på arbetsmarknaden och en bättre omställningsförmåga handlar om att förbättra arbetslöshetsförsäkringen. Dels genom att höja taket, men också genom att inkludera fler och den satsningen saknar vi, säger Eva Nordmark, ordförande på TCO.

När TCO tittade på öppet arbetslösa för februari månad omfattades endast hälften av arbetslöshetsförsäkringen.

- Enligt undersökningar som vi gjort skulle en tredjedel av tjänstemännen vilja byta jobb om de kunde, men då måste vi ha en arbetslöshetsförsäkring som gör att man vågar byta inriktning och bransch utan att riskera hela sin hushållsekonomi.

Unionen välkomnar fler platser på lärarutbildningarna och satsningar på grundskolan i vårpropositionen. Däremot saknar man investeringar för kompetensutveckling, det vill säga ett utbud av utbildningar som är anpassade till yrkesverksammas behov, som kvälls- och distansundersvisning.  Och man får medhåll av TCO.

- Dagens arbetsliv förutsätter att vi kan ställa om och fylla på vår utbildning under livets gång. En satsning som förenklar livslångt lärande måste till för att det ska bli verklighet, säger Eva Nordmark.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.