Annons
Annons
 • Kris- och korttidsavtal är tillfälliga lösningar som kan rädda jobb – men om företaget senare ändå går i konkurs förlorar du dubbelt.Illustration: Bo Lundberg

Facket vill ha stöd för företag i kris

Publicerad 27 februari 2020, kl 07:33

Fack och arbetsgivare driver på för att det statliga krisstödet ska gälla också enskilda företag och oavsett konjunkturläge.

Efter finanskrisen 2008 skapades ett system där företag kunde få statligt stöd vid en kraftig lågkonjunktur. Med hjälp av stödet kan man låta anställda gå ned i arbetstid och på så vis undvika uppsägningar.

Men systemet har sina begränsningar jämfört med hur det ser ut i andra länder. Det påpekade Anders Ferbe, tidigare ordförande för IF Metall, som på regeringens uppdrag utredde frågan om hur ett framtida system skulle kunna se ut.

Läs mer: Coronaviruset kan leda till varsel

I sin utredning konstaterade han att stöden i länder som Tyskland, Frankrike och Finland ger företagen bättre omställningsförmåga vid tillfälliga störningar, alltså inte bara vid djup lågkonjunktur. Han föreslog därför ett nytt stöd till korttidsarbete som kan ges under en begränsad tid till företag som råkar i ekonomiska problem på grund av tillfälliga svårigheter.

Läs mer: Krisavtal kan bli dyrt för anställda

Både fack och arbetsgivare har ställt sig bakom förslaget. Från Unionens sida är förhoppningen att det ska finnas med i regeringens vårbudget som presenteras i mitten av april.

Det nuvarande systemet kickar igång vid en kris så djup att den påverkar hela ekonomin. Men det kan komma allvarliga ekonomiska kriser som inte gått att förutse eller undvika och som påverkar bara vissa branscher eller vissa företag, exempelvis ett handelskrig, konstaterar utredningen.

– Vi är väldigt måna om att förslaget genomförs. I en partsgemensam rapport har vi tidigare konstaterat att ett sådant system skulle ha stor betydelse. I dag kan det vara det som avgör till våra konkurrentländers fördel när företag bestämmer var de ska lägga sin tillverkning, säger Jesper Lundholm, utredare på Unionen.

I förslaget ingår också att arbetsgivare ska få stöd för kompetensinsatser som görs i samband med korttidsarbete. Tanken är att kostnaden för kompetensutvecklingen blir låg eftersom den inte leder till produktionsbortfall eller kräver ytterligare ledigheter. Samtidigt gynnar utbildning alla inblandade: individen, företaget och samhället.

Läs mer: Stressigt på SSAB under krisavtal 

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

 • Läs även...

  Nytt avtal om korttidsarbete

  Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.

 • Läs även...

  Krisstöd ska dämpa följder av corona

  Regeringen, C och L är nu överens om att införa ett nytt avtal för korttidsarbete. Senast den 1 augusti 2020 ska ett statligt krisstöd för näringslivet kunna vara på plats, med syfte att mildra följderna av coronaviruset.

 • Läs även...

  Miljardutdelning trots statligt krisstöd

  Fordonsindustrin har permitterat tusentals till följd av corona. Samtidigt föreslår AB Volvos styrelse att miljarder delas ut till aktieägarna. Provocerande och oanständigt tycker representanter för regeringspartierna. Och på Scania får de anställda rekordbonus.

 • Läs även...

  Slopad karensdag till följd av corona

  Slopad karensdag på grund av coronaviruset. Det föreslog regeringen under onsdagen. Dessutom kommer möjligheten till korttidsarbete träda i kraft redan den 1 maj i år.

 • Läs även...

  Krisavtal kan bli dyrt för anställda

  Coronavirus och lågkonjunktur kan lamslå industrin. Krisavtal i sämre tider kan vara ett sätt att rädda jobben, men det är de anställda som står för notan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.