Fackklubb försvarar direktörslön

Publicerad 3 februari 2010, kl 11:19

Unionen kräver 2,6 procents löneökning för sina medlemmar i år. Stål- och Metallarbetsgivareförbundet vill inte ge dem någon. Samtidigt har dess vice ordförande, tillika vd i SSAB, Olof Faxander, höjt sin lön med 215 procent de senaste åren.

Uppgifterna kommer från Dagens Arbetes kartläggning av industrins direktörers löneutveckling mellan 2006 och 2008. Och där hamnar Olof Faxander på första plats.

-Det går inte att jämföra tjänstemännens löneökning med det här. Jag satt själv med i koncernstyrelsen och var med och fattade det här beslutet. Det är räknat på perioden 2006 till 2008 och han hade en dålig lön när han började och så fick han en bra, säger Bo Jerräng, Unionens klubbordförande på SSAB Oxelösund.

Enligt honom har tjänstemännen på SSAB under samma period haft en ungefärlig löneökning på 3- 3,5 procent per år.

Kan inte jämföra vd och tjänstemän

Ola Parten är klubbordförande på SSAB i Borlänge. Även han sitter med i koncernstyrelsen och var med när beslutet om Faxanders löneökning fattades. Han tycker inte heller att jämförelsen mellan tjänstemännens löneutveckling och vd:ns är relevant.

-Man jämför inte vd:ns lön med de anställdas löner, utan med andra vd:ars. Det här är ett beslut som har fattats i koncernstyrelsen och vårt uppdrag är att se till företagets bästa.

Bo Jerräng förklarar Faxanders lön med att SSAB har växt som koncern och att lönen har anpassats till hur det ser ut i den övriga industrivärlden. Men han är inte förvånad över att det nu uppmärksammas.

-Det kan sticka i ögonen på många och vi förstod att det skulle bli tal om det när det kom ut. Men många vet också vad Olof Faxander har gjort för SSAB.

Anna Sjögren

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-02-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Testosteron påverkar lönen för tvillingsyster

  Kvinnor betalar ett högt pris för att dela livmoder med en tvillingbror – 8,6 procents lägre lön till exempel. Nya studier visar att tvillingsystrar med bröder tjänar mindre än kvinnor som delat livmoder med en syster.

 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  40 435 kronor. Så hög blir bonusen till de anställda på Scania i år.
  – Några tar ut bonusen vid jul, andra använder den till semestern eller sparar till pensionen, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

 • Läs även...

  Stabilt år på arbetsmarknaden

  0,5 procent. Så stora blev reallöneökningen förra året, enligt Medlingsinstitutets årsrapport som presenterades under onsdagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.