Annons
Annons
 • Foto: Robert Scoble/Flickr

Facklig protest mot Amazon

Publicerad 23 november 2018, kl 15:07

I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

Nyligen avslöjades en video där amerikanska näthandelsbolaget Amazon uppmanar sina att chefer hålla utkik efter varningstecken på facklig aktivitet bland personalen. Ett sådant tecken kan vara att två anställda som vanligtvis inte talar med varandra samtalar. I en rekryteringsannons för HR-personal framgick att det är en merit att ha erfarenhet av att ha stoppat facklig aktivitet. Amazon har upprepade gånger kritiserats av fackliga organisationer för omänskliga arbetsförhållanden och för att behandla sin personal illa och i samband med Black Friday-rean protesterar nu anställda i bland annat Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike mot sin arbetsgivare.

Unionens Shadé Jalali och Annika Flaten är just på väg hem från ett möte med det engelska facket GMB och Uni Global där villkoren på Amazon stått på dagordningen:

– Vi deltog för att få höra vad vi har att vänta oss av Amazon som nu håller på att etablera sig i Sverige, säger Shadé Jalali.

– Det finns mycket kartlagt och forskat kring arbetsmiljön för lagerarbetarna, men inte så mycket om hur tjänstemännen på Amazon har det. Men företaget verkar anse att man kan behandla sina anställda som robotar och vi som var med på mötet stöttar därför kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

GMB:s generalsekreterare Tim Roache skriver på förbundets hemsida att villkoren för deras medlemmar på Amazon är omänskliga och att ambulans tillkallats till Amazons lager 600 gånger under de senaste tre åren.

– Vi fick höra hårresande vittnesmål om att brandlarmet gått på ett lagerhus och att företaget motat anställda som sprang ut tillbaka in för att passera genom metalldetektorerna, säger Shadé Jalali.

Se protesten här.

Amazon planerar även att etablera sig på tre orter i Sverige – Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. På Unionens regionkontor i Västerås har dock inte haft någon kontakt med företaget än.

– Allt är väldigt hemligt och jag har bara hört ryktas att de har anställt. Det är också väldigt luddigt vilken verksamhet de ska bedriva, även om jag tolkat det som att det inte ska bli ett lager för deras nätförsäljning utan ett webbhotell, där företag ska hyra in sin datakapacitet, säger Carina Fisher, kommunikatör på Unionen Västerås.

– Men än så länge finns ingen personal för oss att besöka, varken i Västerås eller Eskilstuna,

Har ni fått några indikationer på att Amazon är antifackliga? Eller är ni oroliga för det?
– Nej, det har vi inte pratat om. Det vi diskuterat är att vi måste etablera någon sorts kontakt för att vara med vid start, så att vi kan värva medlemmar och så vidare.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Amazon och Bezos kritiseras av EU

  Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Amazon för uppsägning

  När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp.

 • Läs även...

  Debatt: Kräv fossilfria investeringar Unionen

  I dag investeras pensionskapital i företag som släpper ut enorma mängder koldioxid. Om Unionen menar allvar med att ligga i framkant i miljöfrågor borde förbundet ställa krav på var medlemmarnas pengar investeras, skriver Victor Janisels.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.