Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fackliga förebilder fick superhjältetitlar

Årets jobbhjältar, åtminstone två av dem, fick ta emot sina superhjältetitlar av Unionens ordförande Martin Linder på förbundets extrakongress och förbundsråd på tisdagskvällen.
Johanna Rovira Publicerad 31 maj 2016, kl 21:02
Patrik Nygren
Årets Eldsjäl, Kristiina Sagbrant, tillsammans med Marina Åman och Peter Hellberg (Unionens 2:e respektive 3:e vice ordförande) under förbundets extrakongress. Patrik Nygren

Förr om åren har Unionen uppmärksammat fackliga stordåd genom att förära medlemmar titlar som Årets raket, Årets värvare och Årets stordåd. I år får tre förtroendevalda helt nya superhjältetitlar.

Årets Uppstickare är en utmärkelse som ges till en person som har nått framgång i en facklig fråga på kort tid och det har Anders Elgendahl, förtroendevald på callcentret Go Excellent i Östersund gjort.

– Jag misstänker att jag får titeln för mitt arbete att värva medlemmar på företaget, säger Anders Elgendahl som ökat Unionens medlemskår med åtminstone 30 personer på kort tid.

– Jag argumenterar mycket om styrkan i antalet medlemmar och att man kan gå med av solidariska skäl, men det argument som biter bäst just här är Unionens studiestöd.

Go Excellent är en av de största arbetsgivarna i Östersund och det jobbar runt 250 personer på företaget. Snittåldern är 24 år och många av de anställda kommer direkt från gymnasiet.

– Det första jag märker när jag talar om facket är att de inte har den blekaste aning om vad facket är. Svenska modellen är också i stort sett okänd för de flesta, så jag ser till att utbilda dem lite. Jag vill ju ge dem en bra start på arbetslivet – jag vill att de ska veta hur det fungerar och varför det är som det är.

Motiveringen till Anders Elgendahls utmärkelse lyder: ”För hans förmåga att företräda Unionen. Som nyvald förtroendevald ger han sig med full kraft in i arbetet, bygger goda relationer med medlemmarna, har full fart på medlemsvärvningen och är duktig på att argumentera för Unionens vision och hjärtefrågor.”
 

Årets Eldsjäl är en utmärkelse för ett dagligt fackligt arbete utöver det vanliga och tilldelas Kristiina Sagbrant, projektledare på Riksidrottsförbundet/SISU idrottsutbildarna.

– Jag blev paff när de ringde och berättade om utmärkelsen – jag visste inte ens om att jag var nominerad. Men det är fantastiskt roligt.

Kristiina Sagbrant har varit förtroendevald i fyra år och ordförande i tre. Hon åtog sig uppdraget under förutsättningen att hon skulle få göra på sitt eget sätt och det sättet har uppenbarligen fungerat bra.

– För mig är förtroende väldigt viktigt. När det finns förtroende når man fram lättare och bättre. Jag tar mig tid att lyssna på medlemmar vad det än är, det kan vara både stort och smått, säger Kristiina Sagbrant.

– Mitt arbete vore inte möjligt om det inte fanns en styrelse som backar upp till hundra procent, medlemmar som engagerar sig eller om det inte fanns ett förtroende hos arbetsgivaren och en vilja att hitta lösningar i samverkan.

Motiveringen lyder: ”För ett stort engagemang i arbetsplatsens gemensamma frågor så väl som för att den enskilda individen ska känna delaktighet. I en tid av stora förändringar har hon med hjärta, ork och energi alltid gjort det lilla extra, varit påläst och skött särskilt jobbiga frågor professionellt. Hon är en förebild för hur man kan jobba fackligt.”
 

Årets Nytänkare lever efter Unionens måtto ”allt kan bli bättre” vilket kan innebära nya arbetssätt, strategier eller samarbeten som gett goda resultat. Robin Kullberg, projektledare på reklambyrån Södra tornet kommunikation i Uppsala, kunde inte ta emot titeln personligen, eftersom han befinner sig på kurs i Génève för Unionens räkning och lär sig om fackets och folkrörelsers möjligheter att påverka i en globaliserad värld.

Sin arbetsgivare har han redan påverkat en hel del – fast när det gäller att träffa kollektivavtal har han inte nått ända fram.

– Det är ju att jobba lite i uppförsbacke när det inte finns kollektivavtal. Det finns inga givna rättigheter, utan allt blir en fråga om förhandlingar och samarbete.

– Att vara facklig på en reklambyrå är ganska ensamt så det är härligt att få uppskattning från förbundet för den tid och kraft jag lägger ner på det fackliga arbetet.

Motiveringen lyder: ”För ett enastående lösnings- och relationsorienterat fackligt arbete. Som förtroendevald på en arbetsplats utan kollektivavtal i en bransch utan fackliga traditioner, levererar han samarbetsinriktade lösningar på problem i Unionens anda, att allt kan bli bättre.”

Fackligt

Så jobbar Unionen för bättre arbetsmiljö på apoteken

Mindre ensamarbete, bättre kollektivavtal och lokala diskussioner om schemat. Så jobbar Unionens klubbar vidare med arbetsmiljön på apotekskedjorna.
Elisabeth Brising Publicerad 23 april 2024, kl 14:34
Stephanie Nielsen vid en medicinhylla.
Unionens ombud - däribland Stephanie Nielsen, klubbordförande på Kronans apotek - tar olika initiativ för att minska ensamarbete, förbättra kollektivavtal och diskutera optimala scheman på apotekskedjorna. Foto: Henrik Witt.

Kollega har rapporterat om kritik från Unionens fackliga mot bemanningen och arbetsmiljön på Apotek Hjärtat, Apoteket AB och Kronans apotek. Men vad gör riksklubbarna själva för att få arbetsgivarens öra?

Sagt upp arbetstidsavtal och stoppat ensamarbete

På skärtorsdagen förra året sa Unionen och Sveriges Farmaceuter upp sitt lokala arbetstidsavtal med Apotek Hjärtat för att markera mot brister i schemaläggningen. 

Lena Svensson.
Lena Svensson. Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Enligt Lena Svensson, riksklubbordförande på Apotek Hjärtat, driver Unionen på för en dialog mellan arbetsgivaren och lokala ICA-handlare om att anpassa öppettiderna på apoteken vid Maxienheterna för en bättre arbetsmiljö. 

– Anpassa helgerna till öppettider klockan 08:00-20.00 så får anställda en helt annan återhämtning och det blir en bättre bemanning i veckorna, säger Lena Svensson. 

Hon vill också se möjlighet till fyra veckors sammanhängande sommarsemester för den som vill ha det. 

– Vilket vi idag inte får på många apotek, säger hon. 

Stress till följd av hot, trakasserier och rån är också faktorer som påverkar apoteksanställda negativt. Men det är arbetsmiljöfrågor som Lena Svensson tycker fack och arbetsgivare lyckats förbättra ihop.  

– Ensamarbete har vi dragit mycket i från fackligt håll och det finns nästan inte i dag, säger hon. 

Förhandlar om bättre semestervillkor

På Apoteket AB arbetar Unionens fackliga mycket med stöd i semesterplanering och lönerevision. De deltar också i ett nytt projekt för att locka och behålla personal. 

per_skoglund
Per Skoglund.

– Utöver det får vi släcka bränder när våra medlemmar hör av sig och behöver hjälp att lösa olika frågor. Vi har varje vecka olika slags förhandlingar, säger Unionens riksklubbordförande Per Skoglund. 

Klubben har ett tätt samarbete med Akademikerföreningen och de gör gemensamma medlemsundersökningar om arbetsmiljön. 

Per Skoglund tycker det är positivt att facket fått igenom nya skarpare skrivningar kring semesterrätt i kollektivavtalet. 

Men ni har bara rätt till tre veckor i följd på sommaren?

– Nja, det stämmer förvisso delvis men endast om det inte alls är möjligt att bevilja fyra veckor. Det gjordes en justering i kollektivavtalets text för något år sedan som ökat möjligheten till fyra veckors sammanhängande semester. 

Kan man inte ändra antalet veckor till fyra i kollektivavtalet i nästa avtalsförhandling?

– Jo, gärna. Frågan har funnits med som krav i de senaste avtalsrörelserna. Men det är inte så lätt att komma överens med vår motpart. Arbetsgivarna ger inget utan att få något och motkravet har vanligen handlat om att de vill plocka bort de extra semesterdagarna som medarbetarna enligt vårt avtal får från 40 respektive 50 års ålder.

Hoppas fler ber om hjälp med arbetsmiljön

Stephanie Nielsen. Foto: Henrik Witt.

Stephanie Nielsen på Kronans apotek har, liksom de andra två riksklubbordföranden, berättat för Kollega om rädda medlemmar som ibland inte vågar ta förhandlingshjälp av facket. 

I de fallen tar de förtroendevalda ändå upp sakfrågan med arbetsgivaren högre upp i organisationen. Riksklubben har också gjort undersökningar om arbetsmiljön. 

Unionens klubbordförande tycker det är viktigt att cheferna i företaget får tydliga riktlinjer om att man vill att upplevda problem ska diskuteras ute på apoteken.

– Att vi lyfter upp frågor och vågar diskutera dem öppet för att komma till de bästa lösningarna. Historiskt kanske man fått veta att man ska hålla det nere och göra sitt jobb, säger hon. 

Har du något positivt exempel på när ni lyckats lösa arbetsmiljöproblem?

– Nyligen hade vi ett ärende där vissa medarbetare tyckte att de fått ett orättvist schema och de hade problem i arbetsgruppen. Men när de var raka gentemot fack och regionchef kunde vi påkalla en arbetsmiljökartläggning och reda ut problemen.