Annons
 • Årets Eldsjäl, Kristiina Sagbrant, tillsammans med Marina Åman och Peter Hellberg (Unionens 2:e respektive 3:e vice ordförande) under förbundets extrakongress. Foto: Patrik Nygren

Fackliga förebilder fick superhjältetitlar

Publicerad 31 maj 2016, kl 21:02

Årets jobbhjältar, åtminstone två av dem, fick ta emot sina superhjältetitlar av Unionens ordförande Martin Linder på förbundets extrakongress och förbundsråd på tisdagskvällen.

Förr om åren har Unionen uppmärksammat fackliga stordåd genom att förära medlemmar titlar som Årets raket, Årets värvare och Årets stordåd. I år får tre förtroendevalda helt nya superhjältetitlar.

Årets Uppstickare är en utmärkelse som ges till en person som har nått framgång i en facklig fråga på kort tid och det har Anders Elgendahl, förtroendevald på callcentret Go Excellent i Östersund gjort.

– Jag misstänker att jag får titeln för mitt arbete att värva medlemmar på företaget, säger Anders Elgendahl som ökat Unionens medlemskår med åtminstone 30 personer på kort tid.

– Jag argumenterar mycket om styrkan i antalet medlemmar och att man kan gå med av solidariska skäl, men det argument som biter bäst just här är Unionens studiestöd.

Go Excellent är en av de största arbetsgivarna i Östersund och det jobbar runt 250 personer på företaget. Snittåldern är 24 år och många av de anställda kommer direkt från gymnasiet.

– Det första jag märker när jag talar om facket är att de inte har den blekaste aning om vad facket är. Svenska modellen är också i stort sett okänd för de flesta, så jag ser till att utbilda dem lite. Jag vill ju ge dem en bra start på arbetslivet – jag vill att de ska veta hur det fungerar och varför det är som det är.

Motiveringen till Anders Elgendahls utmärkelse lyder: ”För hans förmåga att företräda Unionen. Som nyvald förtroendevald ger han sig med full kraft in i arbetet, bygger goda relationer med medlemmarna, har full fart på medlemsvärvningen och är duktig på att argumentera för Unionens vision och hjärtefrågor.”
 

Årets Eldsjäl är en utmärkelse för ett dagligt fackligt arbete utöver det vanliga och tilldelas Kristiina Sagbrant, projektledare på Riksidrottsförbundet/SISU idrottsutbildarna.

– Jag blev paff när de ringde och berättade om utmärkelsen – jag visste inte ens om att jag var nominerad. Men det är fantastiskt roligt.

Kristiina Sagbrant har varit förtroendevald i fyra år och ordförande i tre. Hon åtog sig uppdraget under förutsättningen att hon skulle få göra på sitt eget sätt och det sättet har uppenbarligen fungerat bra.

– För mig är förtroende väldigt viktigt. När det finns förtroende når man fram lättare och bättre. Jag tar mig tid att lyssna på medlemmar vad det än är, det kan vara både stort och smått, säger Kristiina Sagbrant.

– Mitt arbete vore inte möjligt om det inte fanns en styrelse som backar upp till hundra procent, medlemmar som engagerar sig eller om det inte fanns ett förtroende hos arbetsgivaren och en vilja att hitta lösningar i samverkan.

Motiveringen lyder: ”För ett stort engagemang i arbetsplatsens gemensamma frågor så väl som för att den enskilda individen ska känna delaktighet. I en tid av stora förändringar har hon med hjärta, ork och energi alltid gjort det lilla extra, varit påläst och skött särskilt jobbiga frågor professionellt. Hon är en förebild för hur man kan jobba fackligt.”
 

Årets Nytänkare lever efter Unionens måtto ”allt kan bli bättre” vilket kan innebära nya arbetssätt, strategier eller samarbeten som gett goda resultat. Robin Kullberg, projektledare på reklambyrån Södra tornet kommunikation i Uppsala, kunde inte ta emot titeln personligen, eftersom han befinner sig på kurs i Génève för Unionens räkning och lär sig om fackets och folkrörelsers möjligheter att påverka i en globaliserad värld.

Sin arbetsgivare har han redan påverkat en hel del – fast när det gäller att träffa kollektivavtal har han inte nått ända fram.

– Det är ju att jobba lite i uppförsbacke när det inte finns kollektivavtal. Det finns inga givna rättigheter, utan allt blir en fråga om förhandlingar och samarbete.

– Att vara facklig på en reklambyrå är ganska ensamt så det är härligt att få uppskattning från förbundet för den tid och kraft jag lägger ner på det fackliga arbetet.

Motiveringen lyder: ”För ett enastående lösnings- och relationsorienterat fackligt arbete. Som förtroendevald på en arbetsplats utan kollektivavtal i en bransch utan fackliga traditioner, levererar han samarbetsinriktade lösningar på problem i Unionens anda, att allt kan bli bättre.”

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Therese Svanström föreslås ta över TCO

  Unionens nuvarande kanslichef Therese Svanström föreslås bli ny ordförande för TCO. Hon efterträder Eva Nordmark som lämnade TCO för rollen som arbetsmarknadsminister.

 • Läs även...

  Här är Unionens nya styrelse

  Det blir oförändrat i Unionens topp. Det står klart sedan förbundets kongress beslutat att gå på valberedningens linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.