Annons

Fackligt förtroendevald får rätt till a-kassa

Publicerad 19 mars 2014, kl 13:57

En undersköterska som även var regionalt ombud för Kommunal har rätt till ersättning från a-kassan även för det fackliga arbetet. Det konstaterar kammarrätten i Göteborg i en principiellt viktig dom. För förtroendeuppdrag som facket betalar ger inte alltid rätt till a-kassa.

Att ha ett fackligt förtroendeuppdrag som tar mycket tid ger inte per automatik rätt till ersättning från a-kassan för den som blir arbetslös. Det finns ingen lag eller några regler som konkret talar om vad som gäller för förtroendevalda i det läget.

Därför kan olika a-kassor fatta olika beslut. Och domstolar kan döma olika. Det finns en praxis om att förtroendeuppdraget ska omfatta 40 procent av arbetstiden för att det ska räknas in i ersättningen från kassan. Men i en färsk dom från Kammarrätten i Göteborg räckte 30 procent.

Det handlar om en undersköterska som också hade ett fackligt uppdrag som regionalt ombud för Kommunal. Ett uppdrag hon fick ersättning från facket för. Men när hon blev arbetslös ansåg a-kassan inte att det fackliga uppdraget kunde jämställas med förvärvsarbete. Hon överklagade. Och förvaltningsrätten gav kassan rätt. Hon överklagade. Och nu gör alltså Kammarrätten en annan bedömning.

Det oklara läget för företroendevalda har fått den parlamentariska socialförsäkringsutredningen att lämna ett lagförslag på området, redan innan den stora utredningen ska vara klar. Förslaget går ut på att den som har ett förtroendeuppdrag alltid ska söka tjänstledigt (om man vill att det ska räknas in vid eventuell arbetslöshet). Då ska man också få ersättning från a-kassan som om man hade jobbat hela tiden.

Är du receptionist och har ett fackligt uppdrag som tar 25 procent av din arbetstid, ska du alltså ta tjänstledigt 25 procent, och sedan ha rätt till a-kasseersättning som om du hade jobbat hundra procent.

Förslaget är ute på remiss. Går det igenom ska den nya lagen träda i kraft den första januari 2015.

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Försäkringskassans bedöming måste baseras på kunskap"

  Förra året nekades 27 000 personer ersättning från Försäkringskassan. Men trots hård kritik har myndigheten inga planer på att ändra rutinerna.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Inget fängelse för röjda hemligheter

  Skulle du utnyttja en företagshemlighet från din arbetsplats kan du få betala dyra skadestånd. Men du kommer inte att kunna dömas till fängelse. I dag gick regeringen på Unionens linje och sade nej till ett lagförslag som föreslog just detta.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

 • Läs även...

  Färre är med i facket

  Utvecklingen fortsätter – färre väljer att vara med i facket. Minskningen är störst bland arbetare och utrikesfödda. Det visar en ny rapport om den fackliga medlemsutvecklingen.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.