Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Arbetslivsforskare prisades

Professor Anders Kjellberg vid Lunds universitet tilldelades på onsdagen Arbetslöshetskassornas samorganisations forskningspris. Efter att ha tagit emot priset på 75 000 kronor avslutades dagen med gåsamiddag på Grand Hotel i Lund.
Niklas Hallstedt Publicerad 12 november 2015, kl 13:24
Mikael Andersson/TT
Anders Kjellberg belönades på onsdagen för sin mångårig forskning om fackföreningar och arbetslivet. Mikael Andersson/TT

Varför tror du att just du fick priset?
- Jag belönades för en mångårig forskning om fackföreningar och arbetslivet. Men framför allt belönade samorganisationen min forskning om de stora konsekvenser som förändringarna av regelverket fått. Det skedde ju stora förändringar av a-kassan under alliansregeringens tid som bland annat fick till följd att facken under loppet av två år tappade 245 000 medlemmar och a-kassorna 462 000.

Vad ska du göra med pengarna?
- Det är en stor prissumma. De kommer att användas för fortsatt forskande och skrivande, jag tänker inreda en skrivarstuga på landet.

Vad forskar du om just nu?
- Det som kommer att publiceras härnäst handlar arbetskraftsmigration från tredje land i restaurang- och städbranscherna. Det är ett kapitel i en bok, jag har skrivit det tillsammans med en kollega.

Du har fyllt 70. Du funderar inte på pensionen?
- Nej, i dag är jag förordnad som seniorprofessor och har inga planer på att lägga av. Jag tycker att forskningen är rolig och intressant, det är min drivkraft. Sedan tror jag att man mår bättre och kanske lever längre om man håller på med något man gillar. När forskningen som nu uppmärksammas och belönas blir det extra roligt.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)