Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Både medlem och anställd

Okunskap är ofta anledningen till att ideella organisationer inte följer kollektivavtalen, säger Anna-Lena Bertlin Norström, regional ombudsman på Unionen, Göteborg. Att arbeta i en ideell organisation innebär ofta en balansgång mellan två roller, som anställd med fackliga rättigheter och som medlem med ett föreningshjärta. Två roller som lätt kan krocka med varandra, inte minst i en bransch med små ekonomiska medel.
Publicerad 28 januari 2015, kl 13:35

– Problemet är att arbetsgivarna ibland inte vet om sitt arbetsgivaransvar, i vissa fall vet de inte ens om att de är bundna till ett kollektivavtal, säger Anna-Lena Bertlin Norström.

Extra sårbarara är medlemmar i mindre organisationer, med få anställda. Brist på pengar i organisationen kan göra det svårt att slå vakt om sina egna rättigheter.

Ideella och idéburna organisationer leds dessutom vanligtvis av en styrelse som byts ut med jämna mellanrum, vilket innebär att kunskaperna om regler för arbetstid, miljö och avtal lätt försvinner med den förra styrelsen.

– Problemet är sällan ovilja, utan okunskap. Arbetsgivarna vill oftast göra rätt och vill lära sig, berättar Anna-Lena Bertlin Norström.

Att sprida information om de skyldigheter som följer med kollektivavtalen är därför ett viktigt sätt för att förbättra arbetsvillkoren inom de ideella organisationerna, liksom att stötta både medlemmar och arbetsgivare för att se till att avtalen följs - även på arbetsplatser där medarbetarna främst drivs av ideella faktorer. 


Hanna Thorselius
[email protected]

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)

Arbetsmiljö

Apotek Hjärtat får kritik efter facklig anmälan

Elisabeth Brising Publicerad 22 april 2024, kl 06:04
Apotek Hjärtat får kritik efter facklig anmälan
Skylt från Arbetsmiljöverket och skylt från Apotek Hjärtat.
Apotek Hjärtat får kritik efter facklig anmälan