Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facken kämpar för att behålla Scanias huvudkontor

Volkswagens bud på Scania gör att Unionen och övriga fackklubbar kraftsamlar för att få ha kvar huvudkontoret i Södertälje.
- I det här läget kan man inte stå ensam, säger Håkan Thurfjell, Unionenklubbens ordförande.
Linnea Andersson Publicerad 24 februari 2014, kl 16:46

En kommitté har två veckor på sig att utvärdera budet från Volkswagen, men Håkan Thurfjell, ordförande på Scanias Unionenklubb i Södertälje, säger att det mesta tyder på att det blir ett köp eftersom budet är så pass högt.

- Vi är vana med det här och är rätt luttrade men framför allt ser vi det som en ägarfråga. Vi kommer försöka få till någon form av avtal med Volkswagen för att trygga huvudkontoret och forskning och utveckling på våra produktionsorter i Sverige, säger Håkan Thurfjell.

Oron för att blir av med huvudkontoret är extra starkt i Södertälje eftersom staden blivit av med både GM, Saab Automobile och Astras huvudkontor. Enligt Håkan Thurfjell säger dock Scania att de inte har för avsikt att göra sig av med något huvudkontor och hänvisar till att de inte gjort det på några andra orter. För att lyckas sätta press på Volkswagen tror han att man måste samarbeta med de andra fackförbunden på Scania.

- I det här läget kan man inte stå ensam. Det är inte så att vi negligerar det hela, utan vi kommer att gå på bred front i fackföreningarna för att få till något bra med Volkswagen.

Leif Östling, tidigare vd för Scania och nu avgående ledamot i Volkswagens förvaltningsstyrelse, har lovat att produktionen kommer bli kvar i Södertälje. IF Metalls klubbordförande, Johan Järvklo, säger att löftet inte är något värt förrän det skrivs in i ett avtal, enligt Länstidningen i Södertälje.

Unionenklubben har årsmöte i slutet på veckan och där kommer frågan diskuteras. Håkan Thurfjell säger att han ska försöka få dit någon från Scania för att svara på eventuella frågor från medlemmarna.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)