Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facket skakat av Kommunalskandalen

Skandalerna inom Kommunal har lett till diskussioner om och i hela fackföreningsrörelsen. Maria Nilsson på Systembolagets Unionenklubb hoppas att medlemmar stannar kvar i facket och påverkar i stället för att lämna.
Linnea Andersson Publicerad 22 januari 2016, kl 15:00
Jessica Gow / TT
Kommunals ordförande Anneli Nordström meddelade under onsdagen att hon avgår vid nästa kongress. Jessica Gow / TT

Sedan händelserna i Kommunal avslöjades i förra veckan har Maria Nilsson, ordförande i Unionens klubb på Systembolaget, pratat om hur det ser ut i Unionen med flera andra förtroendevalda. Inte minst på den egna arbetsplatsen, som var föremål för den mutskandal som uppdagades 2003.

Läs mer: Förundersökning mot Vin & Sprit välkomnas av Sifklubben

– Vi fick ju tvätta vår buk offentligt i och med muthärvan. Sedan dess har vi som jobbar på Systembolaget en hård policy, som även spiller över på vår fackliga verksamhet. Jag tror och upplever att folk känner sig trygga med hur vi hanterar det inom Systembolaget och den fackliga verksamheten här, säger Maria Nilsson.

I sin roll som förtroendevald och ordförande för en klubb med cirka 2 600 medlemmar känner Maria Nilsson ett ständigt ansvar att berätta för medlemmarna vad hon vill så att de vet vad de får om de röstar på henne.

– Man får aldrig glömma bort vems mandat man har. Jag representerar mina medlemmar och måste se till att de känner mig och är trygga med mig. Rent personligen tycker jag att förtroendevald är ett av Sveriges vackraste ord. Jag har blivit vald av några som har gett mig sitt förtroende och då måste jag leva upp till det.

Vad säger du till dem som väljer att lämna facket nu?
– Det är samma sak som att inte gå att rösta i valet och sedan säga att ”vad fan har vi för regering”. Det är det som är det fantastiska med demokrati, att jag kan vara med och påverka, men det gäller att jag gör min röst hörd.

Maria Nilsson upplever dock ett problem i dag med att människor i fackföreningsrörelsen, och andra ideella rörelser, tycker att det räcker med att vara medlem och att man inte behöver bry sig så mycket mer. Hon menar att det som förtroendevald är viktigt att förmedla till sina medlemmar att de har rösträtt och ett mandat.

På Systembolaget försöker hon och de andra i facket ställa upp långsiktiga mål så att medlemmarna vet vart de är på väg och att förklara hur stor påverkansmöjlighet man har som medlem. Till exempel varför man skriver en motion om man vill förändra något och att en motion som går igenom ger samma tyngd oavsett om man är förbundsordförande eller en vanlig medlem och att alla måste rätta sig efter beslutet.

– I dagens samhälle pratar vi inte om hur en demokrati är uppbyggd och hur vi kan vara med och påverka den.

#fackligvardag

De senaste dagarna har hashtaggen #fackligvardag spridits i sociala medier, där fackligt förtroendevalda delar med sig av sin vardag. Det är fackligt aktiva som tagit initiativet till kampanjen, som förutom hashtaggen består av en Facebookgrupp, för att väga upp den bild av facket som målats upp i media sedan avslöjandet inom Kommunal.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)